Covid-19 poate provoca leziuni cardiace

Covid-19 poate provoca leziuni cardiace
aprilie 01 08:30 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Covid-19 poate avea consecințe fatale în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare subiacente și poate provoca leziuni cardiace chiar și la pacienții fără afecțiuni cardiace subiacente. Cercetătorii de la Universitatea UTHealth din Texas au studiat efectele coronavirusului asupra sistemului cardiovascular. În urma unei analize, s-a constatat că rata de fatalitate pentru pacienții cu boli cardiovasculare care se îmbolnăvesc de Covid-19 este de 10,5%.

Datele indică o probabilitate mai mare ca persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boală coronariană sau hipertensiune arterială să poată lua coronavirusul, precum și să prezinte simptome mai severe care vor necesita îngrijiri critice.

Experții americani știau deja că bolile virale, cum ar fi Covid-19, pot provoca infecții respiratorii care pot duce la leziuni pulmonare și chiar moarte în cazuri severe. Ce au constatat în plus este că ,,probabil chiar și în absența unei boli cardiace anterioare, mușchiul cardiac poate să fie afectat de coronavirus”, a declarat dr. Mohammad Madjid, autorul principal al studiului și profesor de cardiologie la McGovern Medical School la UTHealth.

,,În general, afectarea mușchiului cardiac se poate întâmpla la orice pacient cu sau fără boli de inimă, dar riscul este mai mare la cei care au deja boli de inimă”, a precizat medicul american, potrivit Sciencedaily.com.

Autorii studiului au explicat că cercetările efectuate anterior asupra coronavirusului și epidemiilor de gripă sugerează că infecțiile virale pot provoca sindroame coronariene acute, aritmii și insuficiența cardiacă. Cazurile critice de coronavirus sunt cele care au raportat insuficiență respiratorie, șoc septic și / sau disfuncție sau disfuncții multiple ale organelor care au dus la deces.

,,Ne așteptăm să apară la pacienții simptomatici complicații cardiovasculare semnificative legate de COVID-19 din cauza răspunsului inflamator ridicat asociat cu această boală”, a mai spus Madjid.

Cele mai frecvente trei simptome ale Covid-19 includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Alte simptome mai puțin frecvente sunt dureri musculare, dureri în gât, congestie nazală și dureri de cap. Simptomele pot apărea imediat după două zile de la expunerea la virus până la 14 zile după. Există o încărcătură virală ridicată atât la pacienții simptomatici cât și la cei asimptomatici, ceea ce înseamnă că este probabilă o răspândire asimptomatică între persoană la persoană.

,,Cu cât este mai mare nevoie de acest sistem de compensare cum se întâmplă în cazul pacienților pulmonari, cardiaci, renali, cu atâta posibilitatea de-a face o formă gravă a patologiei este mai mare. Acest ACE 2 nu se găsește numai la nivelul plămânului, se mai găsește și la nivelul celulei miocardice, motiv pentru care în momentul în care coronavirusul se cuplează de acest ACE 2, se internalizează la nivelul celulelor miocardice, sistemul imunitar nespecific acționează și la nivelul celulei miocardice și pot să apară fenomene de miocardită”, a precizat As.Univ. Dr. Vlad Negulescu, medic primar farmacologie clinică pentru 360medical.ro.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu