COVID-19 Therapies 360: Cum stă România la donarea de plasmă convalescentă și ce rată de supraviețuire au pacienții cu COVID tratați cu plasmă

COVID-19 Therapies 360: Cum stă România la donarea de plasmă convalescentă și ce rată de supraviețuire au pacienții cu COVID tratați cu plasmă
martie 04 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Care este situația României referitoare la terapiile utilizate în COVID-19, ce trebuie să facă autoritățile astfel încât pacienții români să beneficieze de cele mai bune tratamente, administrate cu maximă eficiență la momentul potrivit sunt întrebări la care vor încerca să răspundă invitații dezbaterii COVID-19 Therapies 360, care va începe astăzi la orele 18. Tot atunci veți afla care este singurul județ din România cu cel mai mare număr de donatori de plasmă convalescentă la suta de persoane infectate cu SARS-COV-2, atingând  astfel media europeană la acest capitol, dar și care este rata de supraviețuire medie a pacienților români care au primit tratament cu plasmă.

În România, au fost administrate 6412 doze de plasmă unui număr de 2346 pacienți, din care 417 erau ventilați mecanic. ,,Ultimele studii despre siguranța și beneficiile plasmei convalescente ne arată că aceasta este sigură: sub 0,3% reacții adverse severe. De asemenea, studiile ne arată că plasma convalescentă administrată în primele zile reduce cu până la 60% riscul de a dezvolta forme severe, respectiv reduce semnificativ riscul de deces”, a precizat Florin Hozoc, CEO Besmax Life Solutions Group. Acesta va prezenta în cadrul evenimentului COVID-19 Therapies 360, care face parte din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, o situație privind ratele de supraviețuire medie a pacienților români care au primit tratament cu plasmă convalescentă.

,,Sunt diferențe majore între rezultatele obținute la administrarea precoce (rata de supraviețuire de 80%) respectiv administrarea la pacienți intubați (rata de supraviețuire de 25%). Dar în România, pacienții intubați care au primit plasmă au avut o rată de supraviețuire mult mai mare, față de cei intubați ce nu au primit plasmă (25% versus 5%)”, a declarat Florin Hozoc, cel care a asigurat gratuit echipamente și consumabile pentru recoltarea de plasmă convalescentă în România.

Acesta susține că niciun studiu clinic nu s-a realizat în România pe plasma convalescentă. Prin urmare, la dezbatere vor participa și reprezentanți ai ANMDM, respectiv Sliviu Istrate de la Direcția Studii Clinice ANMDMR, membru al Comitetului pentru Terapii Avansate (CAT) al Agenției Europene a Medicamentului și farm. Alexandra Spurni, Sef Serviciu Evaluare din cadrul Direcției Farmacovigilență și Managementul Riscului, care ne vor oferi detalii referitoare la studiile clinice pentru medicamente anti COVID-19 derulate în România. Iar dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical la institutul Matei Balș din Capitală va vorbi despre studiile clinice desfășurate în acest institut.

Urmăriți live dezbaterea începând cu orele 18 pe Facebook și pe Youtube, iar dacă aveți întrebări pentru invitați le veți putea transmite pe facebook.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu