UPDATE: Cu cât cresc salariile din Sănătate, conform ordonanţei aprobate de Guvern

UPDATE: Cu cât cresc salariile din Sănătate, conform ordonanţei aprobate de Guvern

UPDATE: Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor din sectorul sanitar în două etape, de la 1 martie şi 1 iunie. Proiectul a fost discutat, în primă lectură, săptămâna trecută, după ce a fost negociat în prealabil doar cu una dintre cele două mari federaţii sindicale din sectorul public de Sănătate – Sanitas. Prevederile actului normativ nu au fost făcute publice până joi, când documentul a fost înaintat Consiliului Economic şi Social. Solidaritatea Sanitară, una din cele două mari federaţii sindicale din Sănătate, a făcut public proiectul de act normativ şi a prezentat câteva estimări legate de creşterea salariilor pe categorii de personal medical, pe baza prevederilor elaborate de Executiv. 

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede creşterea, cu 20%,în medie, a salariilor de bază pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar-sanitar în două tranşe egale, de la 1 martie şi de la 1 iunie 2024.

Creşterile sunt diferenţiate pe categorii de personal sanitar, fiind cele mai mari pentru asistenţi medicali (30%) şi mai mici pentru medici (8%).

De această majorare vor beneficia 235.611 salariaţi din sistemul public de sănătate, inclusiv din instituţii precum Agenţia Naţională de Transplant (ANT), ANMDMR sau Academia de Ştiinţe Medicale.

Solidaritatea sanitară a calculat impactul proiectului de act normativ pentru câteva categorii de salariaţi din sistemul public de sănătate.

Astfel, o infirmieră va câştiga, în plus faţă de venitul net actual, 259 lei net lunar începând cu 1 martie 2024 şi încă 259 lei net de la 1 iunie 2024 (518 lei net în plus în total în acest an).

De asemenea, un medic specialist va câştiga 232 lei net lunar în plus de la 1 martie şi încă 232 lei net de la 1 iunie, iar o asistentă medicală debutantă (cu studii postliceale) va câştiga 384 lei net lunar în plus de la 1 martie, la care se adaugă aceeaşi sumă de la 1 iunie.

Personalul nemedical/TESA va beneficia de o majorare a salariului de bază cu 20% raportat la luna decembrie 2023, acordată tot în două tranşe (1 martie şi 1 iunie).

"Ordonanţa nu conţine nicio prevedere referitoare la sporurile pentru condiţii de muncă, respectiv la sporurile de tură/ noapte şi sporurile pentru zile nelucrătoare. Toate aceste sporuri rămân blocate, pentru toţi angajaţii", menţionează Solidaritatea Sanitară.

De asemenea, actul normativ nu conţine nicio prevedere referitoare la tariful orar al gărzilor suplimentare ale medicilor, acesta rămânând blocat la nivelul lunii ianuarie 2018.

Dacă federaţia Sanitas a participat la negocierile privind proiectul de OUG şi pare mulţumită de creşterile salariale obţinute, federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunţat că va continua acţiunile de protest, conform calendarului anunţat.

Astfel, luni, 11 martie, va fi organizat un miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde peste 5.000 de membri ai ”Solidaritatea Sanitară” vor protesta în faţa Guvernului. Mitingul va fi urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Parlament.

viewscnt