Primul transplant robotizat de ficat din SUA: ‘Operația a decurs fără probleme’
Statele Unite au atins o nouă bornă în medicină. O echipă de chirurgi a efectuat recent primul transplant robotic de ficat din țară. Transplantul robotizat a oferit beneficiile unei intervenții chirurgicale minim invazive, inclusiv reducerea durerii, o recuperare mai rapidă și o execuție precisă, chiar și în cazul operațiilor complexe.
Procedura inovatoare a avut loc la Spitalul Barnes-Jewish, în luna mai, și a fost condusă de o echipă de chirurgi de la facultatea de medicină a Universității Washington din St. Louis, se arată într-un comunicat al universității publicat recent.
Primitorul, un bărbat în vârstă de 60 de ani diagnosticat cu cancer la ficat și ciroză datorată virusului hepatitei C, s-a recuperat remarcabil de la operație.
În loc de cele șase săptămâni obișnuite, necesare pentru ca pacienții cu transplant de ficat să poată merge fără disconfort, el a fost în picioare și a mers în mai puțin de o lună, primind chiar autorizația de a se apuca de activități precum golful și înotul.
„Transplantul a fost un succes: Operația a decurs fără probleme, noul ficat a început să funcționeze imediat, iar pacientul s-a recuperat fără nicio complicație chirurgicală”, spune chirurgul de transplant dr. Adeel Khan, liderul echipei care a efectuat procedura inovatoare și profesor asociat de chirurgie la facultatea de medicină, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, transplantul de ficat este una dintre cele mai complexe operații abdominale și se bazează foarte mult pe o echipă specializată pentru rezultate bune.
Foto: Chirurgul de transplant dr. Adeel Khan, controlează un robot chirurgical. O echipă de chirurgi de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, condusă de Khan, a efectuat recent primul transplant de ficat robotizat din SUA, în luna mai, la Spitalul Barnes-Jewish. (credit: Katie Gertler/Washington University)
Transplantul tradițional de ficat implică o incizie mare, care poate fi dureroasă și necesită o perioadă mai lungă de recuperare.
Operațiile robotice, pe de altă parte, oferă o abordare minim invazivă.
Chirurgii controlează uneltele robotice de la o distanță mică, folosind comenzi asemănătoare unui joystick. Acest lucru oferă o vedere mărită, 3D a zonei de operație, permițând o precizie pe care tehnicile convenționale nu o pot egala.
Pentru această procedură, echipa a făcut mai multe incizii mici, cât gaura cheii, și o tăietură verticală de 15 centimetri, drastic mai mică decât abordarea tradițională.
Această abordare grăbește recuperarea pacientului, deoarece nu implică tăierea mușchilor abdominali.
Procedura a durat puțin peste opt ore, timp despre care doctorul Khan crede că va scădea pe măsură ce echipa se va obișnui cu metoda robotică.
Coreea de Sud a efectuat primul transplant robotic de ficat din lume în 2021.
Cu toate acestea, acea procedură a fost parțială și a implicat jumătatea de ficat a unui donator viu. E
chipa Dr. Khan este pionierul în transplantul robotizat al unui ficat întreg.
Dr. William Chapman, o figură importantă la Divizia de Chirurgie Generală a Universității Washington, a lăudat realizările și a menționat că beneficiile tehnicii vor deveni mai clare cu mai multă experiență.
„Transplantul de ficat este cel mai dificil dintre organele abdominale de luat în considerare pentru o abordare minim invazivă – având în vedere dificultatea de a îndepărta un ficat insuficient și de a implanta cu succes noul organ – dar dr. Khan a demonstrat că acest lucru este posibil”, a declarat dr. Chapman.
Înființată în urmă cu cinci ani, echipa de transplant robotic s-a concentrat inițial pe transplanturile de rinichi.
Până în prezent, au executat cu succes peste 30 de transplanturi robotice de rinichi și diverse alte proceduri care implică ficatul, pancreasul și stomacul.
„În decursul a câtorva ani, am construit o echipă dedicată transplantului robotic care nu se compară cu niciuna și care a fost esențială pentru succesul nostru”, spune dr. Khan.
„Odată avută echipă, ne-a permis să creștem atât în ceea ce privește numărul, cât și complexitatea cazurilor, menținând în același timp rezultate foarte bune pentru pacienți. Avem cinci chirurgi în cadrul serviciului de transplant care fac chirurgie robotică, iar acest număr va crește la șapte până la sfârșitul verii”, a mai precizat medicul american.
Niciun comentariu!
Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.