Medicul Daciana Toma, despre scăderea numărului de cazuri de cancer nou-diagnosticate în România: “Este o situație îngrijorătoare”

Medicul Daciana Toma, despre scăderea numărului de cazuri de cancer nou-diagnosticate în România: “Este o situație îngrijorătoare”
mai 25 09:00 2021 Timp citire articol: 2 minut(e)

Melanomul este tumora cu cea mai mare mortalitate în lume, provoacă în jur de 60.000 de decese anual la nivel global, din care mai mult de jumătate se produc în Europa. În ceea ce privește incidența, peste 3 milioane de cazuri noi de cancer de piele non melanom au fost depistate numai anul trecut potrivit Globocan 2020. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra unei scăderi a numărului de cazuri noi în ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19. Daciana Toma, medic de familie și secretarul Societății Naționale de Medicina de Familie (SNMF), a declarat în cadrul evenimentului ,,Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenție la diagnosticarea timpurie și tratament”, organizat de asociația OncoPacienților PHOENIX și găzduit de platforma 360medical.ro a precizat că ,,vorbim de un trend de subdiagnosticare a cancerelor în condițiile în care în 2018 față de 2017 aveam o creștere a numărului de cazuri nou diagnosticate”.

 Medicul de familie a prezentat câteva date din Buletinul Informativ nr. 11/ 2020 al Institutului Național de Sănătate publică care arată o scădere a numărului de cazuri de cancer nou diagnosticate anul trecut cu 7775 de cazuri față de 2019.

,,Din punctul meu de vedere este o situație îngrijorătoare, este clar că ne-a scăpat diagnosticul. Medici, pacienți, aparținători, cu toții trebuie să creștem atenția pe care o acordăm pacienților susceptibili de-a avea cancer, celor care prezintă factori de risc, celor care prezintă semne sau nu. Am urmărit și în anii anterior ce s-a întâmplat și în mod paradoxal am văzut că și în anul 2019 a existat o scădere a numărului de cazuri noi de cancer față de 2018, dar această scădere a fost mult mai mică, undeva la 1300 de cazuri”, a precizat dr. Daciana Toma.

Încă din 2016, SNMF atrăgea atenția asupra importanței screeningului cancerului de piele, care poate începe la medicul de familie, organizația profesională susținând că ar fi necesar un program național de screening.

În contextul pandemiei de COVID-19, mulți pacienți au evitat să meargă la spital de frica de-a nu se infecta cu SARS-COV-2. ,,În acest moment al pandemiei nu este întru totul justificată teama de infecție în spațiile medicale. Sunt multe alte locuri în care riscul de infectare este cu adevărat mare”, a subliniat secretarul Societății Naționale de Medicina de Familie.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu