Debutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România şi în restul UE. Care sunt următorii paşi

Debutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România şi în restul UE. Care sunt următorii paşi

România a demarat duminică dimineaţă, odată cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, campania de vaccinare împotriva Covid-19 cu dozele de vaccin furnizate de companiile Pfizer şi BioNTech. Prima persoană vaccinată din România este asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Matei Balş din Capitală, care a făcut parte din echipa care a preluat primul pacient confirmat cu SARS-CoV-2 în ţara noastră.

Campania naţională de vaccinare a început duminică, la ora 9:00. Dozele de vaccin din prima tranşă au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta cu Covid-19.

„Este începutul sfârşitului pandemiei. Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare, recomandând românilor „să deschidă bine ochii şi să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”.

Vaccinarea a demarat după ce România a primit în 25 decembrie prim ele 10.000 de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech, primul şi singurul care a primit autorizaţie de punere pe piaţă (APP) în Uniunea Europeană.

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că a doua tranşă de vaccin va sosi în România luni, 28 decembrie, iar distribuirea către cele 370 de centre regionale va începe din 29 decembrie. „România este pregătită din punct de vedere logistic”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Astfel, începând de săptămâna viitoare, România va  primi în jur de 140.000 de doze pe săptămână din vaccinul de la Pfizer/BioNTech. România are asigurate peste 10 milioane de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech.

Dacă al doilea vaccin împotriva Covid-19 - cel dezvoltat de compania Moderna - va fi aprobat de către Comisia Europeană în 6 ianuarie, România va începe să primească doze şi din acest vaccin.

Contractul dintre Comisia Europeană şi Moderna prevede livrarea a 160 milioane doze din vaccinul Moderna pentru statele membre ale UE, ceea ce înseamnă că România are asigurate circa 6,9 milioane de doze, deoarece are 4,3% din populaţia UE.

Campania de vaccinarea a început în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

La Iaşi primul vaccinat a fost medicul Florin Roşu, şeful secţiei ATI de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. La Cluj-Napoca, la Spitalul de Boli Infecţioase, primii cinci imunizaţi sunt dr. Violeta Briciu, director medical, dr. Vasile Morar, medic şef radiologie, dr. Mirela Flonta, medic şef Laborator analize medicale, dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie şi Ioan Mureşan, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Se vor vaccina şase persoane pe oră, la interval de 10 minute, iar programul de vaccinare este de 12 ore pe zi.

Potrivit autorităţilor, alocarea a fost după cum urmează: 1. Braşov – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase- 100 de doze; 2. Bucureşti – Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş“- 600 de doze; 3. Bucureşti – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş“ - 530 de doze; 4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Cluj-Napoca- 375 doze; 5. Constanţa- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Constanţa- 170 doze; 6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş“, Craiova- 90 doze; 7. Iaşi – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase- 260 doze; 8. Maramureş – Baia Mare- Spitalul de Urgenţă- 210 doze; 9. Suceava – Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze; 10. Timiş – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş“, Timişoara- 450 doze.

În funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, alocările pot fi modificate.

viewscnt