Descoperirea unor noi celule T care ucid cancerul ar putea îmbunătăţi perspectivele pacienţilor cu limfom

Descoperirea unor noi celule T care ucid cancerul ar putea îmbunătăţi perspectivele pacienţilor cu limfom

O echipă de cercetători în domeniul cancerului, condusă de Universitatea Houston, din Statele Unite, a descoperit un nou subset de celule T care ar putea îmbunătăţi rezultatele pacienţilor trataţi cu terapii celulare.

Imunoterapia pe bază de celule T are o valoare extraordinară pentru a combate şi, adesea, a elimina cancerul, susţin specialiştii.

Această strategie activează sistemul imunitar prin programarea propriilor celule T ale pacientului pentru a recunoaşte, ataca şi distruge celulele canceroase. În acest fel, celulele T ale propriului organism devin medicamente vii.

Deşi imunoterapia cu celule T a revoluţionat tratamentul cancerului, mai sunt încă multe de învăţat. Din nefericire, nu toţi pacienţii răspund la aceste terapii, astfel încât este necesară o mai bună înţelegere a proprietăţilor celulelor T modificate genetic pentru a îmbunătăţi răspunsurile clinice.

Un astfel de studiu, sprijinit de o subvenţie de la Institutele americane Naţionale de Sănătate (NIH), este prezentat în revista Nature Cancer de laboratorul dr. Navin Varadarajan, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Chimică şi Biomoleculară a universităţii din Texas.

Studiul utilizează abordarea brevetată TIMING (microscopei cu imagini timelapse în Nanowell Grids), care aplică inteligenţa artificială (AI) vizuală pentru a evalua comportamentul, mişcarea şi capacitatea de ucidere a celulelor.

„Rezultatele noastre au arătat că un subset de celule T, etichetate drept celule T CD8-fit, identificate în mod unic la pacienţii cu răspuns clinic, sunt capabile de o motilitate ridicată şi de ucidere în serie”, raportează primul autor şi recent absolvent al UH, Ali Rezvan, într-un comunicat al universităţii.

Pentru a descoperi celulele CD8-fit, echipa a folosit TIMING pentru a urmări interacţiunile dintre celulele T individuale şi celulele tumorale pe mii de celule şi a integrat rezultatele cu datele de secvenţiere a ARN-ului dintr-o singură celulă.

„Celulele T cu receptori de antigen chimeric (CAR) utilizate pentru tratamentul malignităţilor cu celule B pot identifica subseturi de celule T cu activitate clinică superioară. Folosind produse de perfuzie de la pacienţi cu limfom cu celule B mari, am integrat profilarea funcţională folosind TIMING cu profilarea subcelulară şi scRNA-seq pentru a identifica o semnătură de celule T CD8 multifuncţionale (CD8-fit)", a declarat Rezvan.

Echipa a profilat aceste celule folosind secvenţierea ARN monocelulară pentru a identifica semnătura moleculară CD8-fit care ar putea fi folosită pentru a prezice rezultatele durabile ale pacienţilor la terapiile cu celule T şi a validat rezultatele cu seturi de date independente.

De asemenea, echipa a constatat că semnătura CD8-fit prezentă în celulele T pre-fabricate persistă la pacienţi după perfuzie şi, cel mai important, este asociată cu răspunsuri clinice pozitive pe termen lung.

Potrivit cercetătorilor, este probabil ca aceste celule T să poată determina beneficii clinice în cazul altor tumori.

viewscnt