Dezbaterea ,,Hepatitis 360”: Acces la tratamente imediat, eradicarea hepatitelor în viitor

Dezbaterea ,,Hepatitis 360”: Acces la tratamente imediat, eradicarea hepatitelor în viitor
iulie 13 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a demarat negocierea pentru încheierea unor noi contracte-cost volum rezultat, care vizează asigurarea tratamentului pentru toate categoriile de pacienţi cu hepatita C, indiferent de gradul de fibroză, asta însemnând 10.000 de adulţi şi 60 de copii. ,,Pentru pacienţii diagnosticați după data de 30 iunie 2021, valabilitatea dosarelor medicale care atestă stadiul infectării cu hepatita C este de 6 luni. Aceştia vor beneficia de tratamente în baza noilor contracte cost-volum-rezultat care vor fi încheiate”, au declarat reprezentanții CNAS pentru 360medical.ro, care vor participa la dezbaterea online ,,Hepatitis 360”, organizată de redacția 360medical.ro joi, 15 iulie începând cu ora 18, și vor oferi detalii pe acest subiect.

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, pacienții români își doresc acces la tratament imediat, fără pauze între contracte.

,,Sperăm din toată inima să nu fim în luna iulie puși în situația în care vom începe să testăm și să-i spunem pacientului cu hepatită C, așteaptă nu știu când o să te chem la tratament pentru că nu-ți pot oferi nimic. Ar fi destul de grav să marcăm Ziua Mondială a Hepatitelor fără tratament”, a afirmat Marinela Debu, recent în cadrul unui alt eveniment din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii. Aceasta este dorința pacienților imediată, dar legat de viitor românii își doresc eradicarea hepatitele virale cronice.

De altfel, Adrian Gheorghe, președintele CNAS, prezent la evenimentul 360medical.ro a răspuns temerilor pacienților : ,,Într-adevăr este situația cu Ziua Hepatitei în luna iulie și împărtășesc considerentul ridicat de doamna Debu că nu ar fi oportun din punct de vedere al imaginii. Este un considerent pe care îl avem în vedere pentru că ar fi o discontinuitate în conduita sinceră pe care a avut o Casa Națională până acum de-a oferi acces la tratament acestor pacienți. Mesajul meu este acela de dialog activ în continuare, de monitorizare a situației în continuare și de consecvență cu ceea ce s-a arătat până acum”.

În perioada 2015 – 2016, numărul pacienților incluși în programul derulat prin contractele-cost volum a fost 5.800, potrivit datelor puse la dispoziție de CNAS. În 2016 – 2017 au fost 12.000 de pacienți, 13.000 de pacienţi în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. Dacă, la început, contractele asigurau tratamentele pentru stadii avansate de fibroză, ulterior tratamentul a devenit disponibil pentru forme incipiente.

În perioada 5 februarie 2020 – 30 iunie 2021, s-au derulat contracte cost-volum-rezultat care prevedeau asigurarea opţiunilor de tratament pentru 17.500 pacienţi eligibili. Până la 30 iunie 2021, au fost înrolaţi în program 8.168 de pacienţi. De ce au fost atât de puțini pacienți în program vom încerca să aflăm de la invitații prezenți la dezbatere: speakeri care activează în gastroenterologie, boli infecțioase, experți în sănătate publică, reprezentanți ai autorităților și ai asociaților de pacienți.

În urma negocierilor noilor contracte-cost volum rezultat, se intenționează introducerea tuturor categoriilor de medicamente existente pe piaţă, genotip specifice și pangenotipice.

La ,,Hepatitis 360”, eveniment din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, vor fi abordate și alte subiecte precum: Planul Național privind controlul hepatitelor virale, accesul pacienților la investigații și tratament, obiectivele privind eradicarea hepatitelor pentru 2030, provocările hepatitei D, screening, prevenție, diagnosticare precoce în hepatite.

Dacă aveți întrebări referitoare la aceste subiecte le puteți trimite sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de facebook 360medical.ro. Vom încerca să le preluăm în timp util pentru a vă putea oferi răspunsurile din partea invitatilor noștri.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu