Diabetul, factor de risc major pentru dezvoltarea bolii Alzheimer

Diabetul, factor de risc major pentru dezvoltarea bolii Alzheimer
octombrie 18 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Oamenii de știință caută motivele pentru care diabetul ar putea crește riscul de boală Alzheimer și noi cercetări au găsit o explicație legată de modificarea funcției creierului.

O echipă a Universității din Nevada a arătat că nivelul crescut de zahăr din sânge poate afecta memoria și poate altera aspectele rețelelor de memorie la rozătoare.

„Diabetul este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, dar nu este clar de ce. Arătăm că o caracteristică centrală a diabetului zaharat, hiperglicemia, afectează activitatea neuronală în moduri similare cu ceea ce se observă în modelele preclinice ale bolii Alzheimer”, a declarat i James Hyman, profesor de psihologie și autor al studiului.

Potrivit cercetătorului, aceasta este prima dovadă care arată modificari ale activității neuronale din cauza suprapunerii hiperglicemiei cu ceea ce se observa în boala Alzheimer.

La șobolani, echipa de cercetare a constatat că două părți ale creierului central pentru formarea și recuperarea amintirilor – hipocampul și cortexul cingulat anterior – erau „supra-conectate sau hipersincronizate” cu diabetul de tip 2.

Când au nevoie să acceseze informații corecte și să finalizeze o sarcină, aceste două zone ale creierului, care sunt afectate la începutul bolii Alzheimer, au comunicat excesiv între ele, provocând erori, au spus cercetătorii.

„Știm că sincronia este importantă pentru ca diferite părți ale creierului să funcționeze împreună. Dar, descoperim din ce în ce mai multe în aceste zile. Cheia sincroniei neuronale este că trebuie să se întâmple la momentul potrivit și trebuie să se întâmple cu un anumit control”, a spus Hyman care crede că este posibil ca pacienții cu Alzheimer să aibă o conexiune excesivă în unele zone ale creierului în care ar trebui să existe flexibilitate.

,,La modelele din studiul nostru vedem dovezi în timp real în aceste momente cruciale pentru îndeplinirea sarcinii”, a adăugat Hyman. Însă trebuie ținut cont că rezultate cercetărilor la animale nu sunt întotdeauna aceleași ca în cazul studiilor la oameni.

Totuși, ipoteza că diabetul de tip 2 crește riscul de Alzheimer a fost confirmată și de alți cercetători, care au subliniat că în nivelurile de glucoză din sânge care nu sunt controlate în mod adecvat ar putea fi motivul, iar glicemiile crescute ar duce la accelerarea deteriorării cognitive.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu