Autorităţile chineze au dispus suspendarea activităţilor de colectare de sânge, plasmă, celule stem şi alte ţesuturi umane în toate zonele afectate de epidemia de coronavirus, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ceea ce pune în pericol aprovizionarea României cu imunoglobulină, a avertizat luni Florin Hozoc, director al companiei Besmax Pharma Distribution, care importă imunoglobulină în ţară.
OMS a avertizat zilele trecute că virusul ar putea fi transmis prin sânge şi alte celule de origine umană chiar înainte de a fi detectabil şi a transmis Chinei recomandări în acest sens, inclusiv suspendarea activităţilor de colectare de sânge, plasmă, celule stem şi alte ţesuturi umane în zonele afectate de epidemie.
În China se colectează anual peste 7,6 milioane de litri de plasmă pentru fracţionare, multe dintre centre fiind private. Astfel, China îşi asigură peste 60% din consumul de medicamente derivate din plasmă.
"Suspendarea activităţilor de colectare de plasmă umană va duce la o creştere de peste 100% a importurilor de imunoglobulină şi alte derivate din plasmă umană, ceea ce va determina o accentuare a deficitului global de medicamente din plasmă şi în special de imunoglobulină", a afirmat Florin Hozoc, pe pagina sa de Facebook.
"Primele ţări care sunt vulnerabile în faţa acestei situaţii de criză generate de epidemia de coronavirus sunt cele care oferă cele mai mici preţuri la medicamentele din plasmă şi care nu colectează plasmă pentru fracţioanare. România este victimă sigură", a completat Hozoc, care avertizează că şefii sistemului de transfuzii din România nu sunt conştienţi de gravitatea situaţiei.
Recent, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a promis că în 2020 nu vor mai exista probleme cu asigurarea necesarului de imunoglobulină pentru pacienţii din România.
Însă la începutul acestui an, Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare a tras un semnal de alarmă în legătură cu criza de imunoglobulină din România, estimând că, în 2025, unul din trei pacienţi nu va avea acces la tratamentul necesar.
La nivel mondial, consumul de imunoglobulină a crescut constant atât din cauza descoperirii de noi pacienţi, cât şi datorită creşterii numărului de afecţiuni în care este imunoglobulină folosită, potrivit asociaţiei.
În 2018, Ministerul Sănătăţii a introdus imunoglobulina pe lista medicamentelor strategice, care cuprinde în total 243 de produse, după ce România a activat mecanismul de alertă european prin care solicită imunoglobulină, iar guvernul a suspendat taxa clawback pentru imunoglobulină pentru doi ani.
Potrivit autorităţilor, România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame în fiecare lună.
Ministerul Sănătăţii a precizat recent că imunoglobulina pentru asigurarea tratamentului în ambulatoriu al pacienţilor cu sindrom de imunodeficienţă primară se eliberează doar prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, în baza prescripţiei medicale în condiţiile în care există confuzii în privinţa prescrierii.
Subiectul crizei de imunoglobulinei din România a fost dezbătută în emisiunile 360medical difuzate la postul de televiziune B1 Tv în 15 decembrie şi 22 decembrie 2019, în care s-au prezentat atât problemele pacienţilor, cât şi posibile soluţii pentru rezolvarea crizei.