Oficial OMS: Mpox nu este noul Covid

Oficial OMS: Mpox nu este noul Covid

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a subliniat marţi că mpox nu este noul Covid, întrucât autorităţile ştiu cum să-i controleze răspândirea. Clarificare vine în contextul în care autorităţile afirmă că ştiu cum să controleze răspândirea virusului mpox, indiferent dacă este vorba despre o tulpină nouă sau veche. De asemenea, autorităţile europene din domeniul sănătăţii exclud orice altă măsură la nivelul blocului comunitar împotriva situaţiei noii variante mpox, deoarece riscul pe care aceasta îl prezintă pentru populaţie este considerat în continuare „scăzut”.

Mpox, o infecţie virală care provoacă leziuni dureroase şi purulente pe piele şi simptome asemănătoare gripei, este de obicei uşoară, dar poate ucide.

Varianta cladei 1b a mpox a stârnit îngrijorare la nivel mondial, deoarece pare să se răspândească mai uşor prin contact apropiat de rutină.

Un caz al acestei variante a fost confirmat săptămâna trecută în Suedia şi legat de un focar în creştere în Africa, fiind primul semn al răspândirii virusului în afara continentului african.

Mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi Covid-19, nu există nicio dovadă că se răspândeşte uşor prin aer.

„Putem şi trebuie să abordăm mpox împreună”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, în cadrul unui briefing pentru presă.

Kluge a declarat că accentul pus pe noua tulpină a cladei 1 oferă Europei şansa de a se concentra din nou pe varianta mai puţin severă a cladei 2, inclusiv o mai bună consiliere şi supraveghere a sănătăţii publice.

„Aşadar, vom alege să punem în aplicare sistemele pentru a controla şi elimina mpox la nivel global? Sau vom intra într-un alt ciclu de panică şi neglijenţă? Modul în care răspundem acum şi în anii următori se va dovedi un test critic pentru Europa şi pentru lume”, a adăugat el citat de Reuters.

Aproximativ 100 de cazuri noi de tulpină mpox clada 2 sunt acum raportate în regiunea europeană în fiecare lună, a adăugat Kluge.

Autorităţile sanitare trebuie să fie în alertă şi flexibile în cazul în care apar clade noi, mai transmisibile sau care îşi schimbă calea de transmitere, dar nu există recomandări ca oamenii să poarte măşti, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Luni, în urma unei reuniuni cu Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC), Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), Comitetul pentru securitate sanitară al Comisiei Europene a concluzionat că nu este necesar să se impună controale la frontieră pentru a evita riscul de mpox sau să se iniţieze vaccinarea împotriva virusului la nivelul blocului comunitar.

OMS a declarat, pe 14 august, epidemia de Mpox „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecţie virală în Republica Democratică Congo, care s-a răspândit în ţările vecine.

La rândul său, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a ridicat vineri nivelul de alertă de risc pentru mpox şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate.

Autoritatea sanitară europeană se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă pe continent cu mpox.

Agenţia a declarat că, în prezent, vede un risc „moderat” de mpox, faţă de „scăzut” anterior, pentru populaţie în general şi pentru călători.

Aceasta a adăugat că probabilitatea transmiterii susţinute în Europa rămâne foarte scăzută, cu condiţia ca persoanele bolnave care sosesc din afara continentului să fie diagnosticate rapid şi să fie implementate măsuri de control.

Foto: Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite.

Mai puteţi citi şi:

Ce este mpox şi de ce această epidemie îngrijorează autorităţile sanitare internaţionale? Ţările care au raportat cazuri

viewscnt