În decembrie 2022, Alianţa Universitară G6-UMF, Ministerul Sănătăţii şi Local American Working Group au intrat într-un parteneriat pentru crearea unui hub de inovaţie în Sănătate, care ca scop creşterea rezilienţei şi sustenabilităţii sistemului de sănătate din România, în baza unei colaborări active între mediul public şi cel privat. Proiectul se extinde acum prin alăturarea a două asociaţii de pacienţi şi vizează creşterea capacităţii de derulare a studiilor clinice în România, inclusiv prin dezvoltarea unui plan naţional strategic pentru studii clinice.
Cele două asociaţii de pacienţi care s-au alăturat Hubului de Inovaţie în Sănătate sunt Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
De asemenea, Asociaţia Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) devine partener al Hubului, crescând expertiza în aria studiilor clinice, una dintre direcţiile strategice ale acestei platforme.
Direcţiile strategice asumate de Hubul de Inovaţie în Sănătate sunt creşterea capacităţii de derulare a studiilor clinice la nivel naţional, educaţia şi promovarea sănătăţii în afecţiuni cronice prioritare, precum şi o componentă de digitalizare în sănătate.
"Hub-ul de Inovaţie în Sănătate oferă o importantă platformă de colaborare între mediul academic, reprezentat prin Alianţa Universitară G6-UMF, parteneri din industrie şi autorităţi relevante din domeniul sănătăţii. Semnarea acestor acorduri de colaborare marchează alăturarea în cadrul Hub-ului a unor parteneri esenţiali, prin implicarea unor Asociaţii reprezentative ale pacienţilor şi Asociaţia Companiilor Conducătoare de Studii Clinice. Parteneriatul se va manifesta în cadrul proiectului care îşi propune creşterea capacităţii României de a atrage şi derula studii clinice, dar şi în alte proiecte şi iniţiative ale Hub-ului”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, la evenimentul de semnare a parteneriatului.
Primele acţiuni în cadrul acestui parteneriat vizează dezvoltarea Planului Naţional Strategic pentru Studii Clinice, activităţi de informare şi educare a pacienţilor şi publicului în acest domeniu, precum şi dezvoltarea unei platforme digitale cu informaţii pentru pacienţi şi medici despre studiile clinice accesibile în România.
Un raport lansat în 2020 de ARPIM şi IQVIA arată că România este codaşă în regiune în privinţa studiilor clinice, fiind depăşită de toate statele din flancul estic al UE.
Piaţa studiilor clinice din România însumează doar 72 milioane euro, însă are potenţialul de a atinge 802 milioane euro dacă numărul de studii clinice la un milion de locuitori ar fi aliniat la nivel de ţară cu cele mai performante ţări din regiune – şi chiar 1,4 miliarde euro prin comparaţie cu cele mai performante ţări din UE.
În total, 8.988 de pacienţi din România au fost înrolaţi în studiile clinice demarate în 2019, aducând o economie majoră la bugetul de stat, potrivit raportului.