Dr. Alexandru Aricescu despre Contractul Cadru 2021-2022: ,,Pacienții clinicilor noi nu vor putea beneficia de servicii decontate toată luna iulie”

Dr. Alexandru Aricescu despre Contractul Cadru 2021-2022: ,,Pacienții clinicilor noi nu vor putea beneficia de servicii decontate toată luna iulie”
iunie 29 11:33 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Dr. Alexandru Aricescu este unul dintre puținii medici cu dublă specializare în psihiatrie și diabet și boli de nutriție. Mai mult este nu doar medic, ci și administrator al unei noi clinici private, fiind preocupat atât de soarta pacienților pe care îi are în grijă, cât și de cea a medicilor din clinică. ,,Peste 1000 de pacienți din noua clinică ar putea fi privați de servicii decontate în luna iulie în absența contractului cu CNAS”, e de părere dr. Aricescu, reprezentantul Clinicii Nutrimed SRL, care a sesizat autoritățile printr-un memoriu cu privire la Contractul- Cadru 2021-2022.

Cum îi impactează pe pacienți faptul că noile clinici pot intra pe contractare de la 1 august 2021?

Impactul întârzierii contractării clinicilor noi este major pentru pacienții noștri, estimez că peste 1000 de pacienți vor fi privați de servicii decontate în luna iulie în absența contractului CNAS. Și aceasta se va întâmpla doar în clinica noastră, compusă în prezent din 5 medici cu experiență și personal conex; la nivel național cu siguranță impactul este mult mai mare.

Clinica noastră a fost evaluată pozitiv de către Departamentul Evaluare a CASMB în luna aprilie și am pregătit toată documentația necesară contractării de la 1 iulie, termenul anunțat inițial. Toți cei 5 medici ai noii clinici (2 medici primari psihiatri, între care și subsemnatul, 1 medic endocrinolog, 2 medici neurologi) sunt medici cu experiență și sute de pacienți lunar, aflați deja în contract CASMB în prezent.

Programările la noi se fac în general la 30 zile, 60 sau 90 zile – deci listele de programări sunt deja pline de acum 2-3 luni, contând pe anunțul CNAS din primăvară: semnarea contractului cadru va avea loc la 1 iulie. Pacienții clinicilor noi, deja programați, sute sau mii de pacienți nu vor putea beneficia de servicii decontate toată luna iulie.

Cum îi afectează pe medici?

Conform prevederilor legale, la transferul de la o clinică spre alta, noi suntem obligați să anunțăm angajatorul cu o lună înainte încetarea colaborării și mutarea pe nouă clinică, ceea ce la 1 iunie noi deja am făcut, prezentând demisiile, știind că de la 1 iulie vom avea contract pe noua clinică, conform anunțurilor CNAS valabile în acel moment.
O săptămâna mai târziu, pe 8 iunie, CNAS anunța întârzierea semnării noului contract cadru. Clinicile vechi nu sunt afectate (având posibilitatea semnării de act adițional), în timp ce toate clinicile noi sunt amânate cu cel puțin o lună.
Medicii din clinicile noi nu vor putea fi plătiți pentru serviciile prestate acestor pacienți decât dacă ele sunt taxate ca servicii private, deși pacienții sunt asigurați și serviciile sunt decontabile. Pentru mine ca Administrator al Clinicii (și pentru ceilalți colegi din București și din țară aflați în situația mea), fiecare săptămână de întârziere a Contractului ne aduce pierderi financiare considerabile, aceasta însemnând cheltuieli cu personalul neamortizate, chirii neamortizate, rate aparatură și consumabile, etc.

Cum caracterizați această situație?

Desigur că decizia recent luată, de amânare pentru 1 august discriminează noii furnizori, în condițiile în care vechii furnizori au noul Contract Cadru aprobat și au și varianta actelor adiționale de prelungire. Comunicatul CNAS din 26 iunie afirmă dorința de sprijinire a Ambulatoriului de Specialitate, întocmai pentru a crește accesul asiguraților la servicii medicale de calitate și pentru a scădea presiunea și costurile mari din serviciile de asistență spitalicească. Din păcate, dacă aceste întârzieri se confirmă, rezultatul poate fi contrar, blocând accesul la servicii decontate pentru mii de pacienți și descurajând viitoarele investiții în sănătate din cauza cadrului legislativ incert, imprevizibil. Sperăm că situația să fie remediată în zilele următoare, încă este timp pentru a reduce acest decalaj.

Citiți ce a răspuns Casa Națională de Asigurări de Sănătate la memoriul dr. Aricescu: Memoriul unei clinici noi cu privire la Contractul- Cadru 2021-2022. Ce răspunde președintele CNAS

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu