Dr. Anca Briceag, medic rezident cardiolog: ,,Am observat o întârziere a pacienţilor la investigaţii precum ecografie cardiacă sau o coronografie”

Dr. Anca Briceag, medic rezident cardiolog: ,,Am observat o întârziere a pacienţilor la investigaţii precum ecografie cardiacă sau o coronografie”

Dr. Anca Briceag este unul dintre medicii rezidenţi în specialitatea cardiologie care a văzut, împreună cu alţi colegi şi studenţi medicinişti, peste 1000 de pacienţi în 7 săptămâni în cadrul caravanei Alianţei Pacienţilor Cronici din România din şapte judeţe din ţara noastră. ,,Populaţia rurală suferă, din păcate, din cauza lipsei medicilor de familie. Sunt foarte puţini medici de familie care văd foarte mulţi pacienţi”, a precizat dr. Anca Briceag, într-o dezbatere organizată astăzi la Senat, referindu-se la campania APCR, cu focus pe boli cardiovasculare şi diabet.

Medicul a vorbit despre proiectul în care s-a implicat şi în care a încercat să facă prevenţie cardiovasculară. A discutat cu pacienţii despre factorii de risc cardiovasculari, atât despre cei care nu se pot modifica precum: vârsta, sexul, etnia sau factorii genetici, cât şi despre factorii de risc care se pot modifica, precum: hipertensiunea, dislipidemia, obezitatea, sedentarismul, despre depresia, statutul socioeconomic precar şi nu în ultimul rând despre diabetul zaharat care creşte prevalenţa bolilor cardiovasculare de la 2 până la 8 ori.

,,Am mai observat o întârziere a pacienţilor la investigaţii suplimentare: o ecografie cardiacă sau o coronografie. Pacienţii nu ştiau unde să se adreseze, deşi erau din comune destul de apropiate de Bucureşti”, a afirmat dr. Anca Briceag.

În cadrul Caravanei „Sănătatea vine la tine” au fost implicaţi medici rezidenţi, studenţi la Facultatea de Medicină, elevi de la  Şcoala Postliceală, s-au efectuat EKG-uri şi analize medicale precum profilul Iipidic şi hemoglobina glicozilată, dar s-au făcut şi interviuri medic-pacient.

,,Este o discordanţă între relaţia medic-pacient, deoarece aceşti pacienţi au anumite valori, au anumite convingeri şi e foarte greu să le schimbi obişnuinţele de o viaţă. De aceea, noi medicii trebuie să avem un discurs adecvat ca ei să înţeleagă ce trebuie să facă mai departe. Prevenţia medicală sub orice fel de formă, broşuri, campanii medicale de acest gen, chiar şi ce apare la televizor, orice ne poate ajuta. Şi consider că medicii ar trebui instruiţi mai mult către prevenţie medicală şi că ar trebui să devină o prioritate pentru sistemul medical”, a subliniat tânăra rezidentă.

Caravana a călătorit prin Caraş Severin, Iaşi, Mureş, Dolj, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa şi a scos la iveală că 45% dintre pacienţii consultaţi au risc crescut (25%) şi foarte crescut (20%) de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii.

viewscnt