Dr. Caroline Clarinval, şefa biroului OMS în România: Recomandăm insistent ca în special grupurile vulnerabile să se vaccineze cât mai curând posibil împotriva gripei

Dr. Caroline Clarinval, şefa biroului OMS în România: Recomandăm insistent ca în special grupurile vulnerabile să se vaccineze cât mai curând posibil împotriva gripei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antigripală în special a persoanelor din grupurile vulnerabile cât mai curând posibil. Dr. Caroline Clarinval, şefa biroului OMS în România, a transmis această recomandare din partea OMS într-un interviu acordat în exclusivitate emisiunii 360MEDICAL, difuzată duminică la B1 TV, în condiţiile în care estimările indică o creştere a numărului de cazuri de gripă în sezonul 2022/2023.

Reprezentantul OMS a vorbit pe larg, în cadrul interviului, despre importanţa vaccinării persoanelor din grupurile vulnerabile. Dr. Clarinval a subliniat că grupurile la risc sunt personalul medical, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile însărcinate şi pacienţii cu afecţiuni cronice precum boli cardiovasculare, astm, diabet etc.

“Cred că una dintre lecţiile cheie pe care le-am învăţat în ultimii ani este că pregătirea este esenţială”, a afirmat dr. Clarinval.

Pentru acest sezon, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat din timp 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, care vor fi administrate gratuit persoanelor din grupurile vulnerabile. Alte categorii care beneficiază de vaccinare antigripală gratuită sunt copiii cu vârsta de sub 5 ani şi persoanele din medii în care distanţarea fizică se realizează cu dificultate. Pentru restul populaţiei, vaccinurile sunt disponibile în farmacii, iar vaccinarea este puternic recomandată.

Reprezentantul OMS a lăudat Ministerul Sănătăţii din România pentru achiziţionarea la timp a vaccinurilor, astfel încât acestea să poată fi administrate, iar populaţia să aibă acces la aceste vaccinuri, şi pentru că a urmat recomandările OMS către statele membre de a proteja sănătatea şi bunăstarea oamenilor.

Recomandările OMS au fost transmise în contextul în care în următorul sezon gripal este aşteptată o creştere a numărului de cazuri de gripă, după doi ani în care s-a înregistrat o scădere puternică, asociată măsurilor de distanţare fizică impuse pe perioada pandemiei de Covid-19. Dr. Clarinval a vorbit despre îngrijorările privind reapariţia virusului gripal.

“Tocmai am ieşit din vară, unde oamenii stăteau mai mult în aer liber. Numărul de infecţii Covid era fluctuant, dar acum, că intrăm în sezonul de toamnă şi apoi în cel de iarnă, comportamentele oamenilor se schimbă din nou, vom fi nevoiţi să stăm mai mult în casă. Ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri de gripă, precum şi de cazuri de Covid-19. Prin urmare, da, ne aşteptăm la o reapariţie a virusului gripal”, a transmis dr. Caroline Clarinval.

În acest context, al suprapunerii sezonului gripal peste epidemia persistentă de Covid-19, unele grupuri vulnerabile ar putea avea nevoie de o dublă protecţie.

“Recomandarea OMS este să ne vaccinăm pentru ambele şi puteţi face vaccinările în acelaşi timp. Înţeleg că există un anumit nivel de ezitare, în special fiindcă în ultimii ani am tot vorbit despre a ne vaccina din nou şi din nou”, a precizat reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

De altfel, ghidul OMS privind vaccinarea împotriva Covid-19 şi a gripei a fost adoptat de multe ministere ale sănătăţii din statele membre. Vaccinul gripal este cel mai bun instrument disponibil pentru prevenirea bolii şi reducerea riscului de complicaţii severe şi chiar de deces.

Aceste vaccinuri există de peste 60 de ani şi au fost administrate în siguranţă la milioane de oameni din întreaga lume. În fiecare an, autorităţile naţionale de reglementare în domeniul medicamentelor analizează cu atenţie fiecare vaccin gripal înainte de autorizare şi există mecanisme de monitorizare şi investigare a raportărilor de reacţii adverse post-imunizare.

Pentru a oferi un nivel optim de protecţie, vaccinurile gripale sunt actualizate în fiecare an pe baza observaţiilor oamenilor de ştiinţă care monitorizează tulpinile de virus în circulaţie la începutul acelui an. Eficacitatea acestor vaccinuri depinde de mai mulţi factori, printre care vârsta, starea de sănătate şi tulpinile virale care ajung efectiv să circule în perioada de iarnă. Deşi există uneori reacţii adverse, acestea sunt foarte rare şi puţin severe în mod obişnuit.

Datele OMS sugerează că persoanele vaccinate antigripal au un nivel de protecţie de aproximativ 60% după 2 săptămâni de la imunizare (acesta este timpul necesar pentru ca vaccinul să îşi facă efectul), astfel că se recomandă ca oamenii să se vaccineze imediat pentru ca protecţia vaccinului să fie activată înainte de vârful sezonului gripal.

“Cred că este fundamental ca OMS, precum şi Ministerele Sănătăţii, să pună toate instrumentele la dispoziţia populaţiei pentru ca accesul la serviciile de sănătate sau, în acest caz, mai precis, accesul la vaccinuri, precum vaccinul antigripal, să fie făcut uşor”, a arătat dr. Caroline Clarinval.

Reprezentantul OMS a subliniat că, pe lângă vaccinare, este importantă şi aplicarea altor măsuri de protecţie, precum purtarea măştii de protecţie în spaţii aglomerate şi dezinfectarea mâinilor. Aceste măsuri sunt cu atât mai importante într-o perioadă în care nu mai există restricţiile impuse în 2020 şi 2021, din cauza pandemiei de Covid-19.

“Înţeleg că economiile înfloresc, că şcolile sunt deschise, că universităţile sunt din nou pe drumul cel bun, că activităţile sociale au loc. Cu toţii salutăm acest lucru şi, mai ales că ne îndreptăm spre sărbătorile de sfârşit de an, trebuie să ne amintim de cei vulnerabili, să continuăm măsurile de prevenţie şi să avem un rol activ în prevenirea noastră şi a celor vulnerabili”, a mai spus reprezentantul OMS.

EXPERIENŢA NOULUI ŞEF AL OMS ÎN ROMÂNIA

Înainte de a fi numită ca reprezentant şi şef al Biroului pentru România al OMS, dr. Caroline Clarinval a condus Biroul OMS din Kazahstan şi a gestionat urgenţele de sănătate publică şi operaţiunile OMS în Ucraina.

În calitate de consilier regional al OMS, răspuns şi operaţiuni în situaţii de urgenţă, noul şef al Biroului OMS din România a sprijinit peste 14 ţări şi teritorii din regiunea Orientului Mijlociu, răspunzând la urgenţele de sănătate publică din ţări precum Irak, Libia, Yemen, Somalia, cu situaţii dificile din  perspectiva sănătăţii publice.

Dr. Caroline Clarinval deţine un doctorat în bioetică medicală şi drept, un masterat în bioetică medicală şi legislaţia drepturilor omului şi, de asemenea, predă bioetică medicală şi etică umanitară la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, SUA, precum şi la London School of Hygiene and Tropical Medicine, King’s College (Marea Britanie) şi Universitatea din Zurich (Elveţia).

Puteţi urmă integral interviul pe canalul de Youtube al 360MEDICAL:

viewscnt