Dr. Costin Matei, psihiatru: Dacă tulburările de somn se cronicizează, pot produce în timp probleme cardiovasculare

Dr. Costin Matei, psihiatru: Dacă tulburările de somn se cronicizează, pot produce în timp probleme cardiovasculare

Stresul şi tulburările de somn sunt din ce în ce mai frecvente în rândul românilor, în contextul în care au trecut prin pandemia de COVID-19, care s-a lăsat cu peste 67.000 de decese şi iar de 10 luni încoace sunt expuşi la ororile războiului din Ucraina, aflat la graniţa cu România. ,,Tulburările de somn sunt cele mai comune în perioada aceasta de stres intens şi prelungit post-pandemic şi pe timpul războiului”, a declarat dr. Costin Matei, medic specialist psihiatru la Clinica Nutrimed, în cadrul dezbaterii online Mental Health 360, organizată de 360medical.ro.

În ultimele decenii, medicina s-a concentrat mai mult pe factorii care influenţează sănătatea somatică, fizică, însă medicul psihiatru a atras atenţia că s-a constatat, în urma unor certe cercetări din ultimii ani  faptul că persoanele cu tulburări de sănătate mintală au nevoi speciale în ce priveşte calitatea vieţii.

,,Un exemplu foarte concret, pe care-l vedem des în practică, în munca de zi de zi, este consecinţa stresului, care produce probleme cu somnul. Tulburările de somn, dacă se cronicizează, pot produce în timp probleme cardiovasculare”, a afirmat dr. Costin Matei.

,,Stresul poate conduce la anumite tipare de alimentaţie nesănătoase, la consumul de substanţe, lucruri care pot produce la rândul lor sau pot grăbi apariţia bolilor metabolice precum diabetul”, a explicat medicul psihiatru.

Pentru îmbunătăţirea somnului se pot face câteva lucruri, iar  dr. Costin Matei le-a enumerat. ,,Putem să evităm consumul de substanţe precum cafeaua, alcoolul în a doua parte a zilei, putem să renunţăm cu măcar o oră înainte de culcare la avea contact cu tot ce înseamnă surse de lumină precum laptop, tabletă, telefon, pentru că astfel transmitem creierului mesajul că încă e zi afară şi că n-ar avea niciun motiv să ne lase să dormim”.

În ceea ce priveşte avalanşa de gânduri şi griji care apar şi care ne fac să pierdem poate o jumătate de oră de somn, medicul ne îndeamnă să ne liniştim şi să ne spunem că e în regulă şi o să putem recupera a doua zi. În opinia specialistului, simptomele depresive sunt cele care afectează calitatea vieţii cel mai mult pentru că dau au acea senzaţie de persistenţă.

,,Persoanele cu tulburări de sănătate mitală se simt adesea excluse din societate, se simt izolate, refuzate, părăsite şi se confruntă des cu cu singurătatea. Este important să ascultăm aceste persoane, fie că suntem aparţinători, fie că suntem străini, fie că suntem specialişti. O persoană cu depresie poate avea senzaţia că depresia nu va mai pleca niciodată. E foarte important să intervenim noi, medicii, specialiştii, terapeuţii şi să alegem forma de terapie cea mai adecvată pentru ei. Este important să le oferim soluţii”, a precizat dr. Costin Matei, medic specialist psihiatru la Clinica Nutrimed.

Citeşte şi Dr. Lioara Sicoe, medic psihiatru la Mental Health360: Lipsesc atelierele de ergoterapie, deşi chiar ar fi o soluţie de viitor

viewscnt