Vitamina D joacă un rol esenţial în menţinerea echilibrului calciului şi dezvoltarea unei mase osoase de vârf optime a copiilor şi adolescenţilor. ,,Vitamina D este importantă la toate vârstele”, a subliniat Şef Lucrări dr. Cristina Căpăţînă, medic primar endocrinolog, coordonator al programului naţional al Ministerului Sănătăţii de screeening al vitaminei D, în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului Osteoporosis360, organizată de redacţia 360medical.ro.
Osteoporoza, o afecţiune tipică a adultului şi mai cu seamă a adultului vârstnic, este strâns legată de deficitul de vitamina D, dar medicul endocrinolog a atras atenţia că ,,un deficit sever important de vitamină D are consecinţe, uneori chiar ireversibile la toate grupele de vârstă”.
Şef Lucrări la Catedra de endocrinologie a UMF Carol Davila, dr. Cristina Căpăţînă a explicat că la sugari şi copiii mici, boala care rezultă dintr-un deficit sever de vitamină D se numeşte rahitism.
,,Este o boală, de fapt, a cartilajelor de creştere, prin care osificarea acestora este îngreunată, este deteriorată şi, în timp, se ajunge la deformări ale oaselor lungi, la tot felul de modificări care pot fi ireversibile, dacă afecţiunea nu este recunoscută la timp sau, cel mai bine, prevenită”.
Medicul a precizat că acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul adulţilor. ,,După închiderea cartilajelor de creştere, chiar la adulţi, aflaţi în zona de platou a masei osoase, unde nu vorbim încă de masă osoasă scăzută sau de osteoporoză, un deficit sever de vitamină D produce modificări importante în ceea ce priveşte mineralizarea osului. Şi aici modificările se numesc osteomalacie. Sigur că aceleaşi deficite de mineralizare se întâlnesc şi în rahitism, dar termenul de osteomalacie este de regulă rezervat perioadelor de vârstă, după închiderea cartilajelor de creştere”, a spus dr. Cristina Căpăţînă.
În cazul adulţilor, în special celor mai în vârstă în ceea ce priveşte osteoporoza, deficitul de vitamină D nu este o cauză per se, dar el trebuie depistat şi corectat, fiindcă efectele deficitului de vitamină D în contextul sănătăţii osoase a adultului se asociază cu o densitate scăzută a osului, o densitate minerală scăzută a osului.
,,Este dovedit că există efecte şi ale deficitului de vitamină D şi la nivelul aparatului muscular şi este dovedit din nou că subiecţii care au o valoare scăzută status deficitar al vitaminei D au o forţă musculară scăzută. De asemenea tind să aibă şi tulburări de echilibru mai mult decât persoanele cu valori normale ale vitaminei D şi mare de cădere. Ori toate aceste ultime lucruri accentuează riscul de fractură. Drept urmare este important să avem un status optim al vitaminei D şi din păcate nu-l avem şi lucrul acesta devine tot mai frecvent pe măsura trecerii timpului şi schimbării stilului nostru de viaţă”, a atras atenţia medicul.
Şef Lucrări la Catedra de endocrinologie a UMF Carol Davila, dr. Cristina Căpăţînă a precizat că sursa cea mai importantă prin care organismul produce vitamină D la nivelul pielii o reprezintă expunerea la soare.