Varianta Omicron a SARS-COV-2, catalogată ,,îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se răspândeşte cu rapiditate în lume. Sunt până în prezent identificate cazuri în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini, Hong Kong, Germania, Belgia, Italia. ,,Identificarea unui prim caz pe teritoriul României cu noua tulpină de coronavirus circulantă, botezată deunăzi Omicron, e o chestiune de zile”, susţine medicul psihiatru Gabriel Diaconu, director medical la MindCare.
Medicul român îşi pune întrebări legate de viitorul apropiat, dar şi de felul în care ar putea să arate anii 2022 - 2024 din perspectiva COVID-19. De asemenea despre vaccinurile împotriva COVID-19 în cel fel protejează împotriva noi tulpini.
,,În primul rând COVID-19, astăzi, nu mai seamănă cu COVID-19 din martie 2020. Mortalitatea estimată, atunci, pentru tulpina Alpha era de 2 - 3%. Nu aveam tratament(e). Nu aveam vaccin(uri). Coeficientul de infecţiozitate/ transmisibilitate al tulpinii Alpha era estimat, apoi a fost calculat, la 2 - 2.5. Adică un om putea infecta între 2 - 3 persoane din apropiere.
Drept urmare viteza cu care cazurile creşteau, ceea ce în medicină se cheamă ”incidenţă cumulată”, avea o anumită curbă pe grafic. Neîngrădit, ”noul” coronavirus urma să îmbolnăvească populaţia naivă imunitar cu o anume rapiditate, să genereze un anume efect sanitar, mult peste capacitatea de răspuns a umanităţii. De aceea am instituit măsuri de tip cordon sanitar: izolare, carantină, scăderea extremă a mobilităţii sociale, adoptarea regulilor stricte de igienă, purtatul măştilor protective şi prevenţia aglomerărilor de persoane în grupuri. Coroborate, aceste măsuri au transformat potopul COVID într-un fenomen fazic, cât de cât previzibil: perioade de circulaţie intensă, alternând cu perioade de circulaţie joasă”, a scris dr. Gabriel Diaconu pe pagina sa de facebook.
Medicul atrage atenţia asupra faptului că se observă o oscilaţie, atât la nivel planetar, cât şi la nivel naţional: ciclurile ridicate durează 2- 3 luni, ciclurile lente de asemenea. Doctorul român face referire şi la vaccinurile împotriva COVID-19 precum şi la selecţia naturală subliniind că nici vaccinurile, nici selecţia, nu dau o cifră certă a celor ,,feriţi” pe viitor de reinfecţie. Doar o oarecare bază de încredere. Despre noua tulpină Omicron spune că se răspândeşte de 10 - 15 ori mai repede.
,,Faţă de prima tulpină, Omicron - cea mai recent descrisă variantă - pare un monstru cu multe capete. Este mult mai agilă. Numărul R0 este mult mai mare. Nu e foarte clar dacă este mai letală, deşi profilul ei genetic sugerează că nu”.
În ceea ce priveşte perioada următoare, a sărbătorilor de iarnă, medicul crede că acalmia va dura mai puţin, iar predicţia unui nou ,,val” spre mijlocul lui ianuarie, 2022 (cum a fost în 2021) să fie devansată cu o lună.
Cine sunt cei mai susceptibili, la momentul de faţă?
,,Estimările la acest moment sunt relative, dar puţinele cazuri descrise arată că şi persoanele triplu vaccinate pot lua Omicron. Nu e la fel de clar dacă cei cu imunitate ”hibridă”, adică vaccin + trecere prin boală, sunt sau nu protejaţi. Sau dacă imunitatea dobândită după COVID Alpha, Beta, Gamma sau Delta/ Delta+ este suficientă pentru Omicron. Vom afla asta curând. Probabil săptămâna viitoare atât OMS, CDC cât şi companiile producătoare de vaccinuri vor ieşi cu date concludente”, mai scrie medicul psihiatru.
Gabriel Diaconu are şi o doză de optimism cu privire la soarta pandemiei de COVID despre care spune că focul arde cel mai tare înainte de-a se stinge.
,,Principala problemă pe care o are - din acest punct de vedere - tulpina Omicron, mai exact slăbiciunea ei intrinsecă, e tocmai acest aspect, că arde foarte repede. Pentru că se transmite foarte uşor, echilibrul actului agresiv virus contra gazdă se stabileşte mult mai rapid. Drept urmare, paradoxal, ”timpul” de selecţie a unei tulpini post-Omicron este mai redus. Există, deci, posibilitatea ca Omicron să fie ultima noastră încercare, pe parcursul lui 2022 - 2024? Hazardez, aici, o brumă de optimism. Posibil că da. În cele din urmă haosul unui foc face ca, ironic, mai multă pădure să rămână în picioare”, susţine dr. Diaconu.
Legat de vaccinurile actuale împotriva COVID-19, s-ar putea ca acestea să performeze sub pragul stabilit de eficacitate. ,,Mai pe româneşte, ”să nu meargă” pe Omicron, spune medicul care ne îndeamnă să folosim vaccinurile pe care le avem.
,,Omicron este mai mult decât un lup care intră la oi. Este un lup care intră printre lupi. Unde ceilalţi ”lupi” sunt variantele anterioare de COVID circulante, printre care dominant este Delta.Spuneam că nu avem informaţii despre cât de bună este imunitatea ”hibridă” (boală+vaccin) în faţa Omicron. Dar logica medicală sugerează că ar fi cea mai bună variantă.
Drept urmare să accelerezi vaccinarea contra COVID-19, în anticiparea posibilelor ravagii pe care le face Omicron, este o strategie eficientă. Pentru că, şi dacă – vaccinat fiind cu schemă completă – vei contacta boala, la aproximativ o lună după aceea ai o imunitate bine educată, şi mult mai puţine complicaţii ori sechele de sănătate”, a spubliniat dr. Diaconu.
În opinia psihiatrului, următorii doi ani sunt aproape imposibil de prezis, pe harta actuală a lumii, aşa că România trebuie să-şi adapteze politica sanitară cât să aibă grijă de români.
,,Ne aşteaptă zile grele, sau foarte grele. Zile când va trebui să dăm din nou măsură, şi seamă, pentru felul nostru de-a fi, şi de-a ne purta, în societate. Iarna vine cu multe greutăţi, peste care se aşază tulpina Omicron”, avertizează medicul.