Categorii: Știri

Dr. Gabriela Crețeanu, vicepreședinte Neurodiab: „Neuropatia diabetică este o complicație severă, silențioasă la început, dar cu o evoluție imprevizibilă”

Timp citire articol: 3 minut(e)

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai severe complicații ale diabetului zaharat. Nedescoperită la timp, afecțiunea poate provoca răni care se pot infecta, evoluând chiar către amputarea unui deget sau a unei părți din picior. Astfel, evaluarea de către un medic diabetolog, neurolog sau medic de familie și testarea precoce devin esențiale pentru sănătatea pacientului.

Wörwag Pharma susține diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice și demarează inițiativa „Stand up for your feet!”, o campanie de educație terapeutică menită să crească gradul de conștientizare pentru diagnosticul precoce, tratamentul adecvat și reducerea riscurilor asociate neuropatiei diabetice.

„Campania <<Stand up for your feet!>> este excepțională, este unică în România și se adresează tuturor persoanelor cu diabet zaharat. Am asistat la lansarea ei, mesajele tuturor speakerilor au fost convingătoare, dovedind cât de important este să prevenim, să diagnosticăm și să tratăm corect această patologie. De acum este de datoria noastră, a medicilor, a întregii echipe interdisciplinare implicate în îngrijirea picioarelor persoanelor cu diabet zaharat să transmitem aceste informații și să monitorizăm permanent îngrijirea picioarelor persoanelor cu diabet zaharat, declară Dr. Gabriela Crețeanu, Vicepreședinte al Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

„Neuropatia diabetică are o evoluție imprevizibilă”

Dr. Gabriela Crețeanu îi sfătuiește pe pacienți să se testeze și să depisteze din timp neuropatia diabetică, o complicație a diabetului aproape asimptomatică în primă fază, dar cu o evoluție imprevizibilă.

Neuropatia diabetică este o complicație gravă, silențioasă la început, dar cu o evoluție imprevizibilă, de multe ori ajungând la ulcerații ale picioarelor dacă pacientul cu diabet zaharat nu este diagnosticat la timp și dacă echilibrul glicemic nu este în ținte. Pacienții cu neuropatie diabetică care se prezintă la consultație sunt în primul rând urmăriți din punct de vedere al metabolismului glicemic (profil glicemic, hemoglobina glicată), se instituie un plan terapeutic corect alături de recomandările de dietă și exercițiu fizic.

Apoi fac o anamneză amănunțită, un examen complet al piciorului, cu testele de sensibilitate și reflexe, stabilind dacă este prezentă neuropatia diabetică. Pacientul cu neuropatie diabetică prezintă dureri vii, nocturne, furnicături, însoțite de insomnii, capacitatea de concentrare și de muncă este mult scăzută și de multe ori prezintă stări depresive. De aceea consider că este esențială diagnosticarea din timp a neuropatiei diabetice, susține. Dr. Gabriela Crețeanu.

Care sunt recomandările pentru pacienții diagnosticați cu neuropatie diabetică? „Persoanelor cu diabet zaharat care au neuropatie diabetică le recomand echilibrarea perfect glicemică și examinarea zilnică a picioarelor, oferindu-le totodată materiale de educație specifice îngrijirii piciorului, conchide Dr. Gabriela Crețeanu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Suceava.

„Stand up for your feet” și testează-te din timp

Numai un consult amănunțit la medicul diabetolog, neurolog sau medicul de familie va stabili diagnosticul de neuropatie diabetică. Există, totuși, și o serie de teste care pot ajuta la verificarea stării de sănătate actuale din confortul propriei locuințe. Această testare reprezintă doar o evaluare inițială, fără a înlocui vizita în cabinetul medicului specialist.

O opțiune în acest sens este , o metodă simplă, neinvazivă și precisă de autodiagnosticare a neuropatiei diabetice. Testul durează aproximativ 2 minute și cuprinde 15 întrebări raportate la evenimentele și simptomele ultimelor 2-3 luni.

Campania „Stand up for your feet” este demarată de Wörwag Pharma România și urmărește creșterea gradului de conștientizare a consecințelor neuropatiei diabetice, a necesității depistării și tratamentului precoce. Inițiativa se desfășoară la nivel internațional și își propune să contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de diabet, printr-o comunicare și o educație terapeutică adecvate.

Află mai multe despre testare pe website-ul oficial de campanie .

Redactia

Articole recente

VIDEO Ce sunt „bebelușii Ozempic”? Poate acest medicament să crească într-adevăr șansele de a rămâne însărcinată?

Sute de mii de oameni din întreaga lume iau medicamente pentru pierderea în greutate, precum Ozempic și Wegovy, care au…

19 aprilie 2024 17:25

A început excavarea terenului pentru viitorul spital regional de la Iași. Lucrările vor fi gata cel mai devreme în 2028

În februarie, Guvernul a organizat o întreagă ceremonie, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, pentru semnarea contractelor pentru Spitalul…

19 aprilie 2024 16:54

Ocupațiile care nu solicită gândirea pot crește riscul de afectare cognitivă și demență, sugerează un nou studiu

Provocați-vă creierul la locul de muncă, recomandă specialiștii. Un nou studiu a descoperit că o activitate intensă a creierului la…

19 aprilie 2024 16:00

Un raport privind furnizorii de servicii de sănătate care primesc plăți de la industria dispozitivelor medicale produce îngrijorare în Marea Britanie

O nouă analiză publicată în revista Health Policy and Technology arată că spitalele, universitățile și alte organizații din domeniul sănătății…

19 aprilie 2024 14:36

Cercetătorii au descoperit o potențială cauză pentru o formă rară de insuficiență cardiacă legată de sarcină

O formă de insuficiență cardiacă ce apare la sfârșitul sarcinii sau la începutul perioadei postnatale, cardiomiopatia peripartum (PPCM) este o…

19 aprilie 2024 13:30

„Situație de urgență” în America, după o creștere cu aproape 50% a cazurilor de febră denga

Numărul crescut al îmbolnăvirilor cu febră denga creează o „situație de urgență" în cele două Americi, deși cazurile din zonele…

19 aprilie 2024 12:50

Ministerul Sănătății a aprobat reglementări mai puțin stricte pentru centrele pentru arși din spitale, în ciuda criticilor primite din partea mai multor asociații

Ministrul Sănătății a semnat un ordin care modifică reglementările în vigoare privind  organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală…

19 aprilie 2024 12:17

OMS clarifică ce este un agent patogen care se poate răspândi prin aer, după pandemia de Covid, pentru a permite măsuri mai bune de prevenire a răspândirii în cazul unor boli existente și a viitoarelor ameninţări pandemice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi aproximativ 500 de experţi au convenit pentru prima dată ce înseamnă ca o boală…

19 aprilie 2024 11:29

Articol susținut de Sanador -
Imagistică funcțională avansată la SANADOR

Imagistica funcțională grupează tehnici de imagistică medicală care detectează sau măsoară schimbările în metabolism, în fluxul sanguin, în compoziția chimică…

19 aprilie 2024 10:35