Dr. Horea Timiș, DSP Arad: Este timpul unei reforme sanitare profunde pentru a reașeza sănătatea publică

Dr. Horea Timiș, DSP Arad: Este timpul unei reforme sanitare profunde pentru a reașeza sănătatea publică
octombrie 04 09:00 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

Dr. Horea Timiș, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Arad, atrage atenția asupra faptului că DSP-urile sunt în valul 4 al pandemiei de COVID-19 și au aceeași structură ca la început. ,,Trebuie un grup de lucru care să reașeze Sănătatea Publică într-un context actual, adoptat nevoilor comunității și contextului pandemic”, a precizat dr. Horea Timiș.

,,Este timpul unei reforme sanitare profunde”, e de părere medicul, care a alcătuit o listă cu 10 puncte posibil urgente de făcut pentru a reașeza sănătatea publică în România. Redăm mai jos ideile postate de directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Arad pe pagina sa de facebook.

  1. DSP-urile sunt în valul 4 și au aceeași structură ca și la început. Trebuie un grup de lucru care să reașeze Sănătatea Publică într-un context actual, adoptat nevoilor comunității și contextului pandemic.
  2. Medicina de Familie – Interconectată “urgent” cu ambulatoriile de specialitate și dezvoltate programe clare de screening.
  3. Spitale – Reforma secțiilor și a tipului de spital. Trebuie reevaluată urgent ierarhia spitalelor, nu după secții, ci după gradul de complexitate pe care îl pot rezolva, la fel eliminată risipa și actualizată structura conform nevoilor.
  4. Casa de Asigurări – trebuie evaluat urgent tariful decontat și actualizate cele 999 de coduri de boală care pot fi decontate. Trebuie să știm exact cât costă o procedură ca să știm exact ce putem să plătim și ce nu putem să ne permitem. La fel, introducerea asigurărilor private trebuie să fie prioritatea zero în competiție cu statul.
  5. Acreditarea spitalelor – trebuie să treacă din zona birocrată în zona eficienței. Pacienții trebuie să știe clar care sunt riscurile la un spital și acestea trebuie să fie afișate. Mai mult sau mai puțin acreditat nu ajută pe nimeni. Dar la spitalul X avem o problemă pe secția Y din care rezultă un risc de 27% pentru pacient…este deja o informație. Astfel se monitorizează îmbunătățirea continuă de la acreditare la acreditare.
  6. Școala Națională de Sănătate – una din cele mai importante instituții și printre cele mai ignorate din sistem. Este necesar un screening pe competențele de management, apoi un reset total al programei. Cursurile trebuie să fie la cel mai înalt nivel și cu evaluare externă.
  7. Formarea continuă a medicilor – trebuie clar trecut de la scos diplome la imprimantă în urma unor cursuri online, la adevărate cursuri monitorizate și finalizate cu examene. Nimeni nu mai urmărește un medic dacă se formează sau nu. Dar se observă asta cu ochiul liber în ultimii ani. În plus “rezidențiatul de acasă” în unele centre universitare… fără cuvinte.
  8. Școlile de asistenți medicali – Am ajuns la o deprofesionalizare maximă. Scoatem asistenți medicali care habar nu au unde sunt organele, apoi îi angajăm în spitale și ne mirăm de ce am ajuns unde am ajuns.
  9. Clinici- laboratoarele private – un fel de malluri de analize medicale în care pacientul este învârtit ca și o suveică – trebuie reglementate împreună cu clinicile. Suprainvestigarea pacientului nu mai este urmărită clinic de nimeni, astfel că de multe ori clinic a devenit cinic. Avem nevoie de o autoritate care să urmărească agresiunea financiară fără rost asupra pacientului căruia i se prescriu analize și investigații de multe ori nejustificate clinic, dar la niște prețuri exorbitante. Pacientul trebuie să se știe protejat în sistem și clar acum nu este.
  10. Domeniul Farma – Trebuie reglementat și este un subiect sensibil, nu numai datorită puterii în sistem de a decide, ci efectiv am ajuns ca și țară să avem tratamente de la TV pe domeniul farma, pe toate afecțiunile. Nu mai avem nevoie de medici, este de ajuns să stai la TV și ai toate medicamentele pentru toate bolile.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu