Odată cu pandemia de COVID-19 vitamina D a revenit în atenţie, fiindcă s-a vehiculat ideea că ar ajuta organismul să lupte împotriva COVID-19. Realitatea este însă că multe persoane se confruntă cu un deficit al vitaminei D şi că ar trebui acordată mai multă atenţie asupra aportului de vitamina D. ,,90% din pacienţii pe care i-am examinat aveau niveluri critice de vitamina D”, a atras atenţia în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului Osteoporosis 360, dr. Liviu Macovei, medic primar reumatolog la Spitalul Clinic Ioan Cantacuzino din Bucureşti, Doctor în ştiinţe medicale, Cercetător ştiinţific.
În cadrul proiectelor sale, medicul reumatolog a făcut un screening al nivelului de vitamina D la pacienţi care nu erau la risc de osteoporoză şi a constatat că aceştia au deficit de vitamina D.
,,Valorile pe care le-am obţinut au fost surprinzătoare şi total neplăcute, în sensul că 90% din pacienţii pe care i-am examinat atunci, un număr destul de considerabil, un lot de peste 600 de pacienţi, aveau niveluri critice sau foarte scăzute de vitamina D. La noi deficitul de vitamina D este aproape endemic şi am constatat acele rezultate în toate clinicile de endocrinologie din România”, a spus dr. Liviu Macovei.
În momentul de faţă există în România un program de evaluare a statusului vitaminei D la persoanele din grupele de risc. Peste 40.000 de persoane din aceste grupe de risc au fost incluse în programul Ministerul Sănătăţii. Coordonatoarea programului naţional, Şef Lucrări dr. Cristina Căpăţînă, medic primar endocrinolog, a fost prezentă la dezbaterea Osteoporosis 360, organizată de redacţia 360medical.ro, unde a declarat că românii nu stau bine cu nivelul vitaminei D.
,,În cei doi ani şi jumătate de când a început acest program, s-au adunat peste 40.000 de persoane din grupele de risc care au fost incluse în program şi analiza datelor adunate până acum ne arată că, într-adevăr, la persoanele din grupe de risc a avea un status normal al vitaminei D este mai degrabă excepţie decât regulă”, a afirmat coordonatoarea programului naţional al Ministerului Sănătăţii.
Reumatologul de la Spitalul Clinic Ioan Cantacuzino a subliniat că ,,profilaxia cu vitamina D trebuie începută cât mai precoce şi la toate grupele de vârstă, adică la întreaga populaţie, indiferent dacă este sau nu cu risc de a dezvolta osteoporoză”.