[VIDEO] Dr. Mircea Dediu despre screeningul în cancerul de prostată: Lucrurile pe plan mondial sunt controversate
![Fighting Cancer cu speakeri [VIDEO] Dr. Mircea Dediu despre screeningul în cancerul de prostată: Lucrurile pe plan mondial sunt controversate](https://360medical.ro/wp-content/uploads/2021/01/Fighting-Cancer-cu-speakeri-1200x545_c.jpg)
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați. Statisticile arată că 7 din 10 bărbați cu vârsta peste 40 de ani dezvoltă cancer de prostată. Despre incidența acestui tip de cancer în România, despre screeningul cancerului de prostată, dar și despre managementul acestei boli și noile metode terapeutice aplicate în lume și țara noastră au discutat cei 11 speakeri prezenți la dezbaterea ,,Fighting Cancer360”, organizată de redacția 360medical.ro, primul eveniment online din 2021 din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.
Potrivit datelor Globocan 2018, s-a constatat o creștere a incidenței cancerului de prostată în România în perioada 2012-2018. Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie medicală, doctor în Științe Medicale, Șeful Secției de Oncologie de la Centrul Oncologic Sanador a declarat în cadrul evenimentului că ,,în privința incidenței statistica din Globocan arată oarecum în mod particular că România este cam la jumătate față de Uniunea Europeană, deci la noi ar fi cam 63 la suta de mii de pacienți, media europeană fiind de 150 la o sută de mii de pacienți”.
În opinia oncologului, această incidență s-ar datora unui proces de screening redus la noi spre deosebire de alte țări europene. ,,Pe de altă parte nu cred că este singura explicație plauzibilă și nu este total exclus ca realmente la noi în țară comparativ cu celelalte țări să avem o incidență mai mică de cancer de prostată. În privința screeningului, lucrurile pe plan mondial sunt destul de controversate în sensul că nu peste tot se agreează ca modalitate unanim acceptată și implementată în practică într-un mod organizat. Există studii care susțin această practică de screening, studii care nu o susțin”, a afirmat medicul.
În SUA se recomandă a se începe activitatea de screening în jur de 55 ani până la 69 de ani, în UE se recomandă în jur de 50 de ani. Pentru pacienți care au antecedente în familie de cancer de prostată se recomandă screeningul chiar de la 45 de ani. ,,Rezultatele și beneficiiile activității de screening sunt controversate și este foarte greu de identificat care sunt beneficiiile reale ale acestui proces, pentru că studiile nu arată în mod evident că există o îmbunătățire a supraviețurii globale a pacienților care au beneficiat de screening față de ceilalți”, a mai spus dr. Mircea Dediu .
Referitor la metodele terapeutice noi în cancerul de prostată care sunt utilizate la nivel mondial, oncologul a subliniat că în momentul de față , România beneficiază de ceea ce este disponibil în străinătate.
,,Poate că o evaluare imagistică cu acel PSMA PET a metastazelor sau a micrometastazelor care nu sunt vizibile prin metodele imagistice clasice, care deocamdată nu există la noi în țară și care în unnele situații s-ar putea recomanda. Poate că unii izotopi radioactivi și tehnici de iradiere cu radioizotopi, care necesită și aparatură specială și training și personal nu sunt prezenți, dar nu reprezintă aspecte majore”, a completat dr. Dediu.
La dezbaterea Fighting Cancer au participat lideri de opinie în domeniul oncologiei, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, dar și ai autorităților.
Niciun comentariu!
Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.