Dr. Sorin Ibric, despre cancerele din sfera ORL/OMF în care există infecția HPV: Screeningul și profilaxia, extrem de importante

Dr. Sorin Ibric, despre cancerele din sfera ORL/OMF în care există infecția HPV: Screeningul și profilaxia, extrem de importante
iulie 24 10:37 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Sorin Ibric, medic primar chirurgie oro-maxilo facială (OMF) în cadrul secției de ORL de la Spitalul   Universitar de Urgență Elias,  a atras atenția la dezbaterea Cancer Survivor 360, că patologia malignă reprezintă o parte importantă a specialității OMF și că din anul 2018 când s-a schimbat în nomeclatorul de clasificare a patologiior maline în sfera OMF și ORL, s-a introdus și tumora malignă HPV pozitivă.

HPV-ul și legătura lui cu patologia malignă în sfera OMF, în special în orofaringe sunt studiate încă de acum 100 de ani, dar progresele au început să apară acum 40 de ani și mai ales după anii 2000, când au fost descoperite mecanismele de acțiune.

,,HPV-ul odată grefat la nivelul mucoasei orale în stratul scuamos determină niște modificări și înlesnește proliferalea malignă. Apare în diverse forme, în general în orofaringe, dar și în nazofaringe și mai ales amigdalian”, a explicat dr. Sorin Ibric, medic primar chirurgie oro-maxilo facială în cadrul secției de ORL de la Spitalul  Universitar de Urgență Elias.

Au început să apară în urmă cu câțiva ani mai multe cercetări în acest domeniu.

,,A apărut un studiu, în care a fost inclus și un coleg de-al nostru, orelist, plecat în stăinătate, care demonstrează prevalența în creștere a cancerului HPV la nivelul lojelor amigdaliene. Au început să apară, sigur, studii pilot și în România, din păcate, încă nu sunt extrem de bine standardizate, ca să avem o constanță a rezultatelor și să putem compara diferitele metode de diagnostic și de tratament. Colegii noștri din Australia s-au mișcat cel mai bine și la nivel global și au introdus politica de vaccinare atât la băieți și la fete. Și au reușit. S-a redus cancerul cervical cauzat de HPV pozitiv undeva până la o treime, iar prin alte studii s-a arătat că ar fi spre eradicare acest HPV pozitiv cancer”, a afirmat dr. Sorin Ibric.

Medicul a povestit despre un caz în care o banală leziune pe limbă s-a dovedit a fi la o tânără pacientă cu HPV pozitiv o  tumoră malignă.

,,Sigur, în specialitatea noastră, tratamentul chirurgical este de primă intenție și tratamentul chirurgical este destul de agresiv. Vestea bună care se conturează este că această patologie malignă HPV pozitivă răspunde mai bine la tratament și la această pacientă, care este o supraviețuitoare a luptei cu această patologie, la fel a fost. Întotdeauna trebuie să testăm și partenerii de viață. Soțul doamnei s-a dovedit a avea o infecție genitală, HPV pozitivă”, a spus specialistul OMF.

Dr. Sorin Ibric a explicat că examenul diagnosticul final în cazul cancerelor din sfera ORL/OMF în care există infecția HPV se prin diferite proceduri de fenotipare, genotipare și că sunt necesare examene de screening la nivel național sau larg răspândite în cabinetele de ORL, dar chiar și în cabinetele de stomatologie.

,,Vaccinul reprezintă în continuare piesa de atac principală, atât profilactic, la pacientele sau pacienții care au deja HPV, cât și la aceia cu boala manifestă. Avem nevoie de cât mai multă lume, nu numai noi, medicii, să tragă un semnal de alarmă, ca să putem implementa măsurile de screening și de profilaxie necesare. Trebuie să avem un screening, trebuie să facem o profilaxie, sunt extrem de importante ca să nu ajungem la pacienți din ce în ce mai tineri cu boala manifestă”, a mărturisit dr. Sorin Ibric.

La evenimentul Cancer Survivor 360, editția a treia au mai participat și alți speakeri. Mai puteți citi

Dr. Ovidiu Palea, despre terapia durerii la Cancer Survivor 360: Pacienții oncologici care nu au dureri trăiesc mai mult

Clarisa Iordache, Asociația Eu și Endometrioza, despre legătura dintre cancer și endometrioză la Cancer Survivor 360

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu