Dr. Valeria Herdea, preşedintele AREPMF: Rata de acoperire vaccinală a scăzut dramatic în România!

Dr. Valeria Herdea, preşedintele AREPMF: Rata de acoperire vaccinală a scăzut dramatic în România!

Neprezentarea la vaccinare ocupă primul loc în ţara noastră în topul motivelor nevaccinării, potrivit unui studiu derulat la nivelul cabinetelor de medicină de familie din întreaga ţară, care a cuprins peste 5700 de copii şi care a fost prezentat la Palatul Parlamentului în cadrul evenimentului organizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), sub patronajul Ministerului Sănătăţii, având ca temă principală promovarea accesului universal la imunizare. ,,A crescut ezitarea la vaccinare de aproximativ cinci ori, iar refuzul la vaccinare de trei ori în România, acestea sunt cifre dramatice”, a semnalat dr. Valeria Herdea, preşedintele AREPMF şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România.

Datele INSP apărute în martie 2023 arată clar că 42% din populaţie nu s-a prezentat la vaccinare.

,,Ezitarea înseamnă o amânare în timp a vaccinării. După primele şase luni de vaccinare COVID-19, în 2021 a început să scadă vaccinarea şi să apară această ezitare la vaccinare, care înseamnă, de fapt, un război împotriva ştiinţei”, a spus dr. Valeria Herdea, preşedintele AREPMF, explicând paradoxul cu care se confruntă România.

Dacă la începutul pandemiei de COVID-19, în 2020, toată lumea ar fi dat orice ca să avem vaccin şi să ne protejăm, după jumătate de an de la apariţia vaccinului a început să apară această ezitare la vaccinare şi rata de vaccinare să scadă. Consecinţa este că după pandemia de COVID-19, oamenii s-au relaxat.

,,Rata de acoperire vaccinală a scăzut dramatic în România. Avem o rată de acoperire vaccinală pentru rujeolă sub 60%, pentru diftero- pertusis sub 70%, mult sub 95% procent pe care OMS îl recomandă pentru a putea controla bolile”, a tras un semnal de alarmă dr. Valeria Herdea, unul din co-autorii cărţii Îndreptar de vaccinare în cabinetul mediculul de familie, ediţia a-II-a, coordonată de prof.dr. Doina Azoicăi.

Îndreptarul de Vaccinare în cabinetul medicului de familie a fost lansat de către AREPMF în Săptămâna Mondială a Imunizării 2023 şi va ajunge la peste 8000 de medici de familie şi la peste 5000 de asistenţi medicali din România.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a invitat pe câţiva dintre co-autorii cărţii la conferinţa de la Palatul Parlamentului, unde s-a discutat şi despre modalităţile de consolidare a acoperirii vaccinale pentru refugiaţii ucraineni.

,,În prezent, există peste 30 de boli prevenibile prin vaccinare, iar numărul lor creşte de la an la an, în special după trecerea prin pandemia generate de infecţia cu virusul SRAS-COV-2. Bolile infecţioase cu risc vital pot fi prevenite prin vaccinare, dar provocarea determinate de fenomenul de emergenţă, prin apariţia de boli, extinderea rapidă. Severitatea lor variabilă, rămâne o permanentă ameninţare pe întregul Glob”, a scris prof. univ. dr. Doina Azoicăi în prefaţa cărţii.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii a anunţat că în acest an va debuta campania de vaccinare antigripală prin compensarea diferenţiată a vaccinurilor în funcţie de categoriile de risc, urmând ca vaccinul HPV să fie compnesat şi apoi şi altele.

viewscnt