Dragoş Damian (PRIMER): Industria de medicamente trebuie declarată domeniu de importanţă strategică în România

Dragoş Damian (PRIMER): Industria de medicamente trebuie declarată domeniu de importanţă strategică în România

Industria de medicamente trebuie declarată domeniu de importanţă strategică, în condiţiile în care România a rămas în urmă faţă de alte ţări din regiune din perspectiva exporturilor şi este nevoie de implicarea autorităţilor pentru a recupera din decalaj, a declarat duminică directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), Dr. Dragos Damian, la emisiunea specială 360medical realizată la B1 TV cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Managerul a explicat că, înainte de 1989, industria farmaceutică era domeniu de interes naţional în România, existând atunci cinci fabrici care produceau atât pentru piaţa internă, cât şi pentru export.

“Toate aceste cinci fabrici au rămas în picioare, ele au supravieţuit după 1989 şi sunt nişte companii puternice care produc medicamente atât pentru piaţa domestică, cât şi pentru export. Lor li s-au alăturat încă 30-35 de fabrici construite după 1990 care la ora actuală pot să fabrice orice medicament care este necesar pentru piaţa domestică”, a afirmat Dragoş Damian.

Directorul executiv al PRIMER a oferit trei argumente pentru declararea industriei de medicamente ca domeniu de interes strategic în România.

“Unul dintre motive este faptul că a fost închis Institutul Cantacuzino. Am spus întotdeauna că dacă România avea o producţie de vaccinuri şi de produse biologice, în general, era mult mai bine văzută la nivel internaţional. (...) Am spus că [Institutul Cantacuzino] ar trebui să intre într-un grup internaţional, astfel încât să poată exporta”, a menţionat Damian.

“Al doilea lucru pentru care am spus că industria de medicamente ar trebui să fie un domeniu strategic este faptul că aduce, ca procent din vâzări, cel mai mare procent de contribuţie la PIB. Raportat la cifra de afaceri, raportul veniturilor relativ la PIB este de 25-30%. Este cea mai cash-intensiv industrie care există la ora actuală în România”, a completat managerul.

Al treilea motiv ţine de poziţionarea geografică foarte bună a României.

“Exportăm în Uniunea Europeană, putem exporta în fostul spaţiu sovietic, trebuie să începem să exportăm şi în Orient. Fabricile de medicamente din România au comenzi din ţări despre care eu nici nu ştiam că există, ţări de pe continentul asiatic, ţări din Africa, ţări din America de Sud”, a explicat Dragoş Damian.

“Dacă ne orientăm către un domeniu strategic şi dacă putem să ţintim, inclusiv prin eforturile diplomatice româneşti, aceste pieţe, România are doar de câştigat”, a adăugat el.

Potrivit directorului PRIMER, unele medicamente nu pot încă să fie fabricate în România deoarece se află sub patent.

“În momentul în care expiră patentul, ele pot să înceapă să fie fabricate.  Până la expirarea acestor patente, pentru următorii cinci ani nu sunt foarte optimist că producţia domestică va putea să crească, fără un ajutor de la nivelul autorităţilor, sau că noi vom putea exporta mai mult decât exportăm acum”, a menţionat Dragoş Damian.

Managerul a precizat că alte ţări din regiune s-au orientat către industria farmaceutică, ca domeniu strategic, mai repede decât România.

“Polonia, de pildă, exportă de circa 3 miliarde de euro pe an. Croaţia, o ţară care este infinit mai mică decât România, are o industrie farmaceutică care exportă de 2 miliarde de euro. Putem discuta şi de Ungaria, şi de Cehia. Cred că suntem în întârziere un pic, dar nu înseamnă că nu putem recupera”, a spus Dragoş Damian.

“Autorităţile nu stau la masă cu noi. Prim-ministrul Ludovic Orban spunea că vrea să îşi facă un grup consultativ de oameni de afaceri. Ar fi excelent dacă în acest grup consultativ ar exista şi un reprezentant al industriei farmaceutice care să îl tragă de mână, să îi spună: ‘vedeţi că este un doemniu strategic, un doemniu important, vital’ “, a completat managerul.

În aceeaşi emisiune, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). dr. Nicolae Fotin, a vorbit despre importanţa industriei de medcamente pentru România.

"Această industrie reprezintă cel mai cuprinzător ambasador al României în lume prin faptul că în peste 90 de ţări de pe cinci continente vom găsă în farmacii şi spitale medicamente fabricate în România", a afirmat dr. Nicolae Fotin.

Industria de medicamente din România în cifre

Sectorul “fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice” avea circa 11.000 de angajaţi la finalul anului trecut, potrivit datelor oficiale.

Anul trecut, importurile de medicamente ale României au crescut cu 1,9% faţă de anul anterior şi au atins un nivel-record de 3,06 miliarde euro, valoare de patru ori mai mari decât nivelul exporturilor.

Exporturile de produse medicale şi farmaceutice ale României au însumat 769,4 milioane euro în 2018, în creştere cu 0,4% faţă de anul anterior.

În primele 8 luni din 2019, importurile de medicamente ale României au crescut cu 18,3%, până la 2,28 miliarde euro, în timp ce exporturile au urcat într-un ritm mult mai lent, de 3,1% faţă de perioada ianuarie-august 2018, însumând 532,6 milioane euro.

În urmă cu un an, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte 18 unităţi de producţie din România, afirma că producţia internă de medicamente s-a redus cu 40% în ultimii zece ani, mai ales ca urmare a impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente.

viewscnt