Epidemie de tuse convulsivă în Europa: numărul de cazuri a crescut de 10 ori faţă de anii trecuţi

Epidemie de tuse convulsivă în Europa: numărul de cazuri a crescut de 10 ori faţă de anii trecuţi

Statele europene se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri de tuse convulsivă începând cu ultimele luni ale anului trecut, a avertizat miercuri Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Astfel, numărul de cazuri a crescut de zece ori în primul trimestru al acestui an comparativ cu media anilor precedenţi. 

În total au fost raportate circa 60.000 de cazuri de tuse convulsivă în statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European. Dintre persoanele bolnave, 19 au decedat - 11 copii şi 8 adulţi în vârstă.

Tusea convulsivă, sau pertussis (popular cunoscută ca "tuse măgărească"), este o boală respiratorie foarte contagioasă, provocată de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine ce determină inflamarea căilor respiratorii. Boala se manifestă prin accese de tuse violentă, nestăpânită, care fac dificilă respiraţia, putând fi severă şi chiar fatală în cazul copiilor mici, cu vârsta sub 1 an, şi persoanelor vârstnice. Singura metodă de protecţie este vaccinarea.

Valuri epidemice de tuse convulsivă apar de obicei o dată la 3-5 ani, chiar şi în ţările cu rate înalte de vaccinare, potrivit ECDC. Valul actual ar putea fi asociat cu o scădere a ratelor de imunizare în perioada pandemiei de Covid-19.

Creşterea relativ mare numărului de infectări este generată şi de numărul scăzut de cazuri din perioada pandemiei, când restricţiile impuse au redus circulaţia infecţiei.

Mai mult, circulaţia scăzută a bolii din perioada 2020-2022 a redus imunitatea populaţiei la infecţie.

Totuşi, numărul de cazuri din ultimele luni este ridicat chiar şi în perspectivă istorică. Astfel, în primele trei luni din 2024 s-au înregistrat la fel de multe cazuri ca media dintr-un an întreg din perioada 2012-2019.

"Este esenţial să ne amintim că viaţa unor oameni este în joc, mai ales a copiilor noştri. Vaccinurile împotriva pertussis s-au dovedit sigure şi eficace", a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, citat într-un comunicat al instituţiei.

Cele mai multe state europene vaccinează copiii mici împotriva tusei convulsive, iar în unele state sunt vaccinate şi femeile gravide.

ECDC a precizat că unele state ar putea recurge la imunizarea cu doze booster a copiilor şi persoanelor în vârstă, deoarece imunitatea oferită de vaccin scade în timp.

viewscnt