Un studiu clinic în care era testat un vaccin anti-HIV a fost oprit din cauza rezultatelor dezamăgitoare, în condiţiile în care nu s-au obţinut indicii că vaccinul poate preveni infecţiile cu virusul imunodeficienţei umane, care poate provoca SIDA.
Studiul clinic a fost sponsorizat de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) din Statele Unite, care a anunţat săptămâna aceasta că testarea vaccinului, desfăşurată în Africa de Sud, a fost oprită după ce un organism independent de monitorizare a datelor a decis că vaccinul nu este eficient pentru prevenirea infecţiei HIV, potrivit CNN.
Organismul nu a transmis îngrijorări legate de siguranţă, ci doar de eficienţă.
Totuşi, NIAID a precizat că cercetările continuă în privinţa altor abordări care să permită obţinerea unui vaccin eficient pentru prevenirea HIV.
Studiul clinic, denumit HVTN 702 sau Uhambo, a început în 2016 şi a înrolat 5.407 de persoane fără HIV din 14 locaţii din Africa de Sud.
Voluntarii erau activi sexual (bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani) şi au fost plasaţi în două grupuri: grup cu vaccinare şi grup placebo.
În urma analizei datelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte rata de infectare cu HIV a voluntarilor din cele două grupuri pe perioada de derulare a studiului clinic.
Astfel, 129 de persoane din grupul cu vaccin anti-HIV au fost diagnosticate cu HIV în perioada de derulare a studiului, în timp ce numărul de persoane infectate din grupul placebo a fost de 123.
În prezent se derulează şi alte studii clinice pentru testarea unor vaccinuri anti-HIV. Astfel, două studii clinice multinaţionale, sponsorizate de National Institutes of Health (NIH) din SUA, sunt în prezent în fază avansată.