Etapa a II-a de vaccinare anti-Covid-19 începe vineri. Cine este inclus și cum se fac programările

Etapa a II-a de vaccinare anti-Covid-19 începe vineri. Cine este inclus și cum se fac programările
ianuarie 14 17:27 2021 Timp citire articol: 4 minut(e)

România începe de vineri, 15 ianuarie, a doua etapă de vaccinare împotriva Covid-19, cu vaccinurile furnizate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna.  Etapa a doua vizează imunizarea populației cu grad ridicat de risc (pacienți cronici, persoane în vârstă) și a lucrătorilor din domenii-cheie, esențiale.

CINE SE POATE VACCINA ÎN ETAPA A II-A

Autoritățile estimează că peste 6 milioane de persoane sunt eligibile pentru a fi vaccinate în etapa a II-a, însă nu toate doresc să se vaccineze.

Prima categorie inclusă în această etapă este populația cu grad ridicat de risc: persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Autoritățile au anunțat că în categoria “boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat,
obezitate, alte boli metabolice (inclusiv congenitale), afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice (inclusiv sindromul Down), afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune și imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

Altă categorie inclusă în a doua etapă de vaccinare împotriva Covid-19 este cea a lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

  • personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
  • personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
  • personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume); uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
  • personalul din unitățile de învățământ și creșe;
  • personalul poștal și din servicii de curierat;
  • personalul cultelor religioase;
  • personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
  • personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

În etapa a treia de vaccinare este inclusă populația generală cu vârsta de cel puțin 16 ani. Această etapă ar putea demara în luna aprilie.

CUM SE POT FACE PROGRAMĂRILE

Persoanele incluse în etapa a doua de vaccinare se pot programa pentru a fio vaccinate începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00.

Persoanele interesate să se vaccineze au la dispoziție mai multe mijloace, în prinul rând platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login. De asemenea, persoanele interesate se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși.

În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, persoanele se pot programa prin următoarele modalități:

– prin intermediul oricărui alt medic de familie;

– prin call center la numărul de telefon 021.9462;

– prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva Covid-19 utilizând oricare dintre următoarele modalități:

– prin intermediul medicilor de familie;

– prin intermediul platformei programare.vaccinare-covid.gov.ro;

– prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);

– prin call center 021.9462;

– prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

Persoanele care desfășoară activități esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.

Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate și vor fi programate la unul dintre centrele de vaccinare deschise în întreaga țară.

Persoanele incluse în etapa întâi de vaccinare vor continua să fie vaccinate împotriva Covid-19 și după 15 ianuarie, în paralel cu persoanele incluse în etapa a II-a. În prima etapă au fost incluși lucrătorii din domeniul sănătății și social.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu