Concursul de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie va fi organizat anul acesta în data de 20 noiembrie. Candidaţii trebuie să depună dosarele prin poştă sau curierat până la data de 25 octombrie 2022, inclusiv. Principala schimbare faţă de anii anteriori este majorarea punctajului minim de promovare a concursului de la 60% la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional.
Astfel, un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii prevede că examenul se desfăşoară, ca şi în anii precedenţi, în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Proiectul cuprinde şi metodologia pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 20 noiembrie 2022.
"Pentru organizarea şi desfăşurarea concursului, Ministerul Sănătăţii va încheia cu universităţile de medicină şi farmacie Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara contracte în baza cărora se stabilesc atât obligaţiile şi responsabilităţile părţilor, cât şi sumele ocazionate de cheltuielile de organizare şi desfăşurare, suportate din taxa de înscriere la concurs", prevede metodologia.
În specialităţile considerate deficitare se va organiza rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în 20 noiembrie: anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, expertiza medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină de urgenţă, medicină de laborator, microbiologie medicală, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, radioterapie şi sănătate publică şi management.
Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.
Valoarea taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie este de 500 lei, ca şi anul trecut.
Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. În aanii anteriori, punctajul minim a fost de 60%.
Decizia de majorare a punctajului minim de promovare a concursului de admitere în rezidenţiat a fost luată după două videoconferinţe organizate în luna septembrie cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
"Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecţie a candidaţilor, mai ales în contextul în care cifrele de şcolarizare pentru domeniul medicină dentară şi respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelaţie cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenţilor promoţiei anului în curs", arată autorii proiectului, în tota de fundamentare.
În 2022, la universităţile de medicină şi farmacie din România au fost 3.627 de absolvenţi de medicină, 1.241 de medicină dentară şi 1.021 de farmacie, potrivit datelor prezentate de minister.
Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor sau posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
Înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică sau prin ministerele cu reţea sanitară proprie.
În sesiunea din 2021 s-a înregistrat un număr-record de candidaţi la rezidenţiat, respectiv 12.564, pentru 6.311 locuri şi posturi.