EXCLUSIV: Casele de asigurări de sănătate, obligate de instanţă să recupereze sume importante de bani de la mai multe reţele de farmacii. Măsura, impusă în urma unei decizii a Curţii de Conturi

EXCLUSIV: Casele de asigurări de sănătate, obligate de instanţă să recupereze sume importante de bani de la mai multe reţele de farmacii. Măsura, impusă în urma unei decizii a Curţii de Conturi

Casele judeţene de asigurări de sănătate au fost obligate de instanţă, în urma unei hotărâri definitive, să recupereze sume importante de bani de la mai multe reţele de farmacii, deoarece au decontat medicamentele eliberate fără să fi avut în vedere reducerile comerciale de care au beneficiat farmaciile de la distribuitori.

Măsura a fost impusă în urma deciziei Curţii de Conturi a României nr. 8/2016, care a impus prin casele judeţene de asigurări de sănătate ca  furnizorii să stabilească valoarea prejudiciului, reprezentând cheltuieli cu bunuri şi servicii decontate nelegal de către CAS judeţene, ca urmare a validării unor preţuri la medicamente mai mari decât cele rezultate prin aplicarea reducerilor comerciale şi a adaosului prevăzut de ordinul ministrului Sănătăţii nr. 75/2009.

De asemenea, decizia impunea caselor de asigurări de sănătate recuperarea acestor prejudicii.

Concret, în urma deciziei, casele de asigurări de sănătate trebuie să facă demersuri legale pentru stabili prejudiciul înregistrat ca urmare a decontării nelegale a medicamentelor eliberate în regim gratuit şi compensat şi pentru recuperarea prejudiciului constatat.

Decizia Curţii de Conturi a fost contestată în instanţă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care a respins solicitarea prin sentinţa civilă nr. 2174 din 8 iunie 2017, pronunţată de Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a CAB.

Hotărârea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care a respins recursul printr-o sentinţă definitivă pronunţată în 19 mai 2022.

“Respinge  recursurile declarate de recurenta-reclamantă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de recurentele-interveniente Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România şi Federaţia Patronatelor Farmaceutice din România împotriva Sentinţei civile nr. 2174 din 08 iunie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti- Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate”, arată soluţia definitivă pronunţată de completul ÎCCJ în 19 mai.

Instanţa a respins, de asemenea, cererile de intervenţie accesorie formulate de Adonis Farm SRL (Farmacia Dalivest), Alfa Pharm SRL, Apotheke Lotus SRL, Argefarm SRL, Asla Farm SRL, Asociaţia Farmaciilor Independente "Ethica", Biofarm Farmec SRL, Crescens SRL, Cristi Grup SRL, Deryyfarm 200 SRL, Exquisit SRL, Farma Myosys SRL, Farmaceutica Arcatim SA, Farmacia Jasminum SRL, Farmacia Vâţă SRL, Iris Farm SRL, Jasmine-Pharm SRL, Larifarm SRL, Libro Pharma SRL, Medica Farm SRL, Mirafarm SRL, Popina Prodimpex SRL, Quinta Essentia Farmacie SRL, Remedium Farm SRL, Santal Pharm SRL, Timol-Eurofarm SRL şi de Ministerul Sănătăţii.

Reţelele de farmacii solicitaseră şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), însă şi această cerere a fost respinsă de completul de judecată de la ÎCCJ.

CONSECINŢE

Ca urmare a acestei sentinţe definitive, decizia Curţii de Conturi a devenit executorie, astfel că toate casele judeţene de asigurări de sănătate trebuie să calculeze prejudiciile şi să le recupereze de la farmaciile în cauză, care au beneficiat de reduceri comerciale de la distribuitori, dar care nu s-au regăsit în preţurile decontate pentru medicamentele eliberate.

Astfel, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ a avut deja, în 24 iunie, o şedinţă de lucru cu furnizorii de medicamente “cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate”.

În cadrul şedinţei s-a discutat despre consecinţele sentinţei civile nr. 2174/ 2017 a CAB, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 2858 emisă de ÎCCJ în 19 mai 2022.

Reprezentanţii CAS Neamţ au anunţat acţiuni de control “ce vor fi efectuate în perioada imediat următoare, în concordanţă cu conţinutul sentinţei menţionate (inclusiv la furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractuală cu CAS Neamţ)”.

“Acţiunile de control vor viza perioada 2015 – iunie 2022 şi vor fi efectuate pentru verificarea modului în care au fost respectate dispoziţiile ordinelor MS nr. 75/ 2009, HG 800/ 2016, Ordinului MS nr. 368/ 2017, prin care au fost aprobate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman”, a precizat casa judeţeană.

viewscnt