Expert american despre COVID-19: ,,Prea târziu pentru a opri varianta Delta și pentru a obține imunitatea de turmă”

Expert american despre COVID-19: ,,Prea târziu pentru a opri varianta Delta și pentru a obține imunitatea de turmă”
august 16 17:08 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

COVID-19 se răspândește rapid în SUA, iar la acest lucru contribuie din plin tulpina Delta, o variantă extrem de contagioasă. În plus, varianta Lambda începe și ea să „lupte pentru a fi în lumina reflectoarelor” astfel că imunitatea de turmă, anunțată a fi calea de ieșire din pandemie nu mai poate fi o posibilitate, sunt de părere mai mulți experți americani.

Conceptul de imunitate de turmă nu mai este o opțiune viabilă, în cazul SUA, ba chiar ,,ar putea fi prea târziu pentru a opri varianta Delta și pentru a obține imunitatea de  turmă. În opinia mea, conceptul de imunitate de turmă nu mai există”, a declarat Mansoor Amiji, profesor în cadrul Departamentelor de Științe farmaceutice și Inginerie chimică al Universității Northeastern din SUA.

Expertul susține că imunitatea de turmă este un obiectiv de neatins în SUA, fie prin vaccinare, fie prin infecție naturală, în mare parte din cauza variantei Delta. Estimările făcute în 2020 cu privire la procentul din populație care ar trebui să fie imun la infecția cu SARS-COV-2 pentru a obține imunitatea de turmă a oscilat între 70 și 80%. Dar pragul a crescut de atunci, pe măsură ce au început să circule mai multe variante infecțioase.

,,Acum, când cazurile cresc din nou în toată țara din cauza transmisibilității ridicate a variantei Delta, chiar și cu mai mult de jumătate din populația SUA complet vaccinată, este timpul ca autoritățile sanitare să regândească jocul final al pandemiei. Nu cred că imunitatea de turmă ar trebui să ne mai preocupe”, a afirmat Neil Maniar, profesor și director al programului Master of Health în Sănătate urbană de la Universitatea Northeastern.

Potrivit prof. dr. Maniar, ar trebui continuate eforturile privind controlul ratelor de infectare, însemnând purtarea măștii și îndemnul ca oamenii să se vaccineze în continuare ceea ce „oferă un grad mai mare de protecție decât imunitatea naturală”.

În SUA, cazurile zilnice au fost de aproximativ 10 ori mai mari în ultimele zile decât în luna ​​iunie, iar numărul persoanelor spitalizate este comparabil cu cel din februarie.

,,Focarele din această vară, cum ar fi cel din Provincetown, Massachusetts, legate de sărbătorile din 4 iulie de acolo, au oferit experților o perspectivă asupra transmisibilității variantei Delta”, a spus Maniar.

Viteza cu care mutația Delta, care a apărut pentru prima dată în India, prinde rădăcini în SUA este un semn că „ne confruntăm cu un nou tip de amenințare. Chiar nu putem lăsa garda jos”, a declarat Maniar.

„Avem cu adevărat nevoie să fim mai atenți la nivel global. Virusul este acum în continuă schimbare atât de mult încât face din imunitatea turmei un obiectiv de neatins”, a mărturisit Amiji, care consideră că cel mai important lucru în acest moment este să fie vaccinați împotriva COVID-19 cât mai mulți oameni din întreaga lume.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA îndeamnă toate femeile gravide să se vaccineze împotriva COVID-19, având în vedere faptul că spitalele din ,,zonele fierbinți” se confruntă cu un număr îngrijorător de mare de mame nevaccinate care vin cu forme grave de COVID-19, pe fondul creșterii cazurilor cu tulpina Delta. Conform unui nou document guvernamental intern al americanilor  varianta Delta pare să provoace forme mai severe decât variantele anterioare ale coronavirusului și se răspândește la fel de ușor ca varicela.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu