Experţii internaţionali în domeniul sănătăţii şi drepturilor omului au solicitat marţi, la primul Forum Global Drepturile Omului şi o Lume fără Tutun organizat la Bucureşti, iniţierea unor strategii clare cu accent pe abordarea drepturilor omului în materie de tutun.
Forumul Global Drepturile Omului şi o Lume fără Tutun s-a reunit marţi la Bucureşti sub auspiciile Administraţiei Prezidenţiale.
Forumul este al doilea eveniment de amploare organizat de Administraţia Prezidenţială în cadrul platformei strategice de angajamente în domeniul sănătăţii.
Lideri globali în domeniul sănătăţii şi drepturilor omului s-au reunit pentru a evidenţia urgenţa şi proporţiile epidemiei de tutun şi angajamentul necesar din partea tuturor factorilor decizionali de a stabili un plan de acţiune care să pună capăt acestei epidemii.
Potrivit estimărilor actuale, tutunul ucide anual peste şapte milioane de oameni la nivel global, de departe cea mai importantă cauză a deceselor care pot fi prevenite în întreaga lume.
Dacă tendinţele actuale continuă, tutunul va fi responsabil de pierderea unui miliard de vieţi în acest secol, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Forumul ar putea marca "un nou capitol pentru îndeplinirea obiectivului nostru, acela de a avea tutunul doar în manualul de istorie al generaţiilor viitoare", a declarat preşedintele Asociaţiei Generaţia România Sănătoasă 2035, Ramona Brad, co-gazdă a evenimentului.
Tutunul este obiectul singurului tratat global privind sănătatea publică, Convenţia-Cadru privind Controlul Tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii(FCTC).
FCTC a fost ratificat de 180 de ţări, care sunt obligate să pună în aplicare o serie de măsuri pentru reducerea consumului de tutun.
Există un consens din ce în ce mai larg în rândul agenţiilor internaţionale că epidemia de tutun este o chestiune legată de drepturile omului şi că obligaţiile care decurg din diversele instrumente de protecţie a drepturilor omului obligă guvernele să acţioneze urgent şi în mod responsabil.
Impactul produselor din tutun asupra drepturilor omului a fost consemnat de către un număr important de foruri globale ale drepturilor omului, direct şi implicit.
Comitetul pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale consideră că eşecul de a descuraja producţia, marketingul şi consumul produselor din tutun constituie o violare a obligaţiei de a proteja stipulate de Articolul 12 din Convenţia Internaţională privind Drepturile Economice, Sociale şi Culturale.
"Regiunea europeană găzduieşte atât politici avansate de control al tutunului, cât şi două dintre cele mai mari companii multinationale din industria tutunului. Este bine ca tot aici să vedem iniţierea unor strategii clare cu accent pe abordarea drepturilor omului în materie de tutun", a declarat secretarul general al European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Cornel Radu-Loghin.
Printre participanţii la forum s-au numărat Vytenis Andriukaitis (Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară), Alteţa Sa Regală Prinţesa Dina Mired a Regatului Haşemit al Iordaniei (Preşedintele ales al Union for International Cancer Control) şi Dr. Vera Luiza Da Costa e Silva (Şefa Secretariatului Convenţiei-Cadru privind Controlul Tutunului).
"Chiar si cu progrese vizibile si binevenite, cum ar fi legislaţia privind spaţiile fără fum de tutun sau cea privind avertismentele grafice, adevărul este că mâine vor exista mai mulţi fumători dependenţi decât există astăzi", a declarat directorul executiv al Action on Smoking and Health US, Laurent Huber, unul dintre organizatorii evenimentului.
"Este momentul să abordăm epidemia de tutun ca pe o problemă legată de drepturile omului şi să acţionăm în acest sens cu angajamente ferme", a completat el.