Experţii salută rezultatele obţinute de un medicament împotriva maladiei Alzheimer, dar indică şi efectele adverse

Experţii salută rezultatele obţinute de un medicament împotriva maladiei Alzheimer, dar indică şi efectele adverse

Oamenii de ştiinţă au salutat miercuri rezultatele detaliate ale unui studiu clinic asupra unui nou medicament care confirmă eficacitatea acestuia în încetinirea declinului cognitiv al pacienţilor cu boala neurodegenerativă Alzheimer. Experţii au remarcat însă şi efecte adverse uneori severe ale acestui medicament.

Rezultatele complete ale unui studiu clinic avansat de fază III, realizat pe aproape 1.800 de persoane monitorizate timp de 18 luni au confirmat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab, un medicament dezvoltat de producătorul japonez de medicamente Eisai şi grupul american Biogen.

Rezultatele iniţiale, „semnificative din punct de vedere statistic”, conform celor două grupuri farmaceutice, au fost deja anunţate la sfârşitul lunii septembrie, dar studiul complet a fost prezentat marţi, la conferinţa Studii clinice pentru maladia Alzheimer (Clinical Trials on Alzheimer’s Disease), care are loc în San Francisco, Statele Unite, şi publicat miercuri în New England Journal of Medicine.

Rezultatele complete precizează şi ratele de incidenţă ale efectelor adverse ale medicamentului lecanemab, uneori grave şi notabil mai frecvente decât în grupul de pacienţi trataţi sub placebo.

Astfel, 17,3% dintre pacienţii trataţi cu lecanemab au suferit hemoragii cerebrale, faţă de 9% din grupul placebo. Şi 12,6% dintre persoanele care au primit acest medicament experimental au suferit de edem cerebral, comparativ cu doar 1,7% în grupul placebo.

Cu toate acestea, rata globală a mortalităţii este aproape aceeaşi în cele două grupuri de pacienţi din studiu (0,7% la persoanele tratate cu lecanemab, 0,8% la cei trataţi sub placebo).

„Este primul medicament care oferă o opţiune reală de tratament pentru persoanele cu Alzheimer”, a declarat Bart De Strooper, directorul Institutului de Cercetare a Demenţei din Marea Britanie.

viewscnt