O echipă multidisciplinară de cercetători din Israel şi de la universitatea Columbia, SUA, şi Institutul pentru Diabet şi Obezitate, din Germania, a descoperit că expunerea la mai multă lumină solară în timpul verii duce la o creştere a consumului de alimente în cazul bărbaţilor.
Cercetătorii îşi propuseseră să studieze mecanismele prin care lumina soarelui poate duce la cancer de piele la şoareci, când au observat că animalele de sex masculin păreau din ce în ce mai flămânde când erau expuse la lumină UV.
Intrigaţi, savanţii s-au întrebat dacă acelaşi lucru se întâmplă şi la oameni.
Oamenii de ştiinţă au obţinut date dintr-un chestionar guvernamental trimis cetăţenilor din Israel care adresa o serie de probleme de sănătate şi nutriţie.
Ei au descoperit că bărbaţii tind să mănânce mai mult în timpul lunilor de vară decât în celelalte anotimpuri.
Mai exact, cercetătorii au descoperit că bărbaţii au consumat cu aproximativ 15% mai multe calorii în timpul verii, pe care le-au atribuit unei expuneri mai mari la lumina soarelui.
În cazul femeilor, aportul alimentar a fost acelaşi.
Cercetătorii şi-au îndreptat atenţia către producţia de grelină, cunoscut şi sub numele de „hormonul foamei”.
Cercetările anterioare au arătat că grelina este produsă de celulele din stomac şi, uneori, de pancreas, intestinul subţire şi creier. Hormonul este transportat prin fluxul sanguin şi activează neuronii din hipotalamus, care reacţionează generând senzaţia de foame.
Cercetătorii au mai decoperit că grelina afectează şi alte zone ale creierului, cum ar fi amigdala, care poate stimula producţia de dopamina.
Se ştie că nivelurile de grelină cresc în timpul perioadelor de foame şi înainte de consumarea unei mese.
Testele efectuate au arătat o creştere a nivelului de grelină la şoarecii de sex masculin expuşi la radiaţii UVB.
Secreţia hormonului a mai fost descoperită şi în probele de piele obţinute de la voluntari umani de sex masculin care au fost expuşi la lumina UV în laborator.
„La femei, estrogenul interferează cu interacţiunea dintre proteina p53 şi cromatină asupra promotorului secreţiei de grelină, blocând astfel producţia de grelină şi comportamentul de foame ca răspuns la expunerea la UVB”, au declarat cercetătorii, care şi-au publicat lucrarea zilele trecute, în revista Nature Metabolism.