Compania farmaceutică germană Stada a inaugurat miercuri fabrica de medicamente de la Turda, cu o capacitate anuală de producţie de 150 de milioane de cutii de produs farmaceutic, care va avea un rol major în asigurarea lanţului de aprovizionare cu produse farmaceutice în Europa.
Investiţia totală în noua unitate de producţie depăşeşte 70 de milioane de euro şi a fost demarată în 2022, a precizat compania germană, într-un comunicat.
Noua fabrică de la Turda, construită de la zero, este complet autorizată şi funcţională, iar primele loturi au fost deja produse.
Unitatea de producţie este dotată cu tehnologie de ultimă generaţie, care asigură producţia şi furnizarea sustenabilă de medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală, precum antidepresive, antihistaminice şi antiinflamatoare, dar şi medicamente pentru tratamentul diabetului, colesterolului ridicat sau al hipertensiunii.
Proiectul asigură şi livrarea unei game largi de produse de îngrijire personală prin intermediul depozitului său automatizat, cu o capacitate de 7.400 de paleţi. În unitatea de producţie funcţionează în acest moment nouă linii de producţie automatizate, pentru capsule şi tablete.
Capacitatea de producţie a fabricii poate fi crescută în viitor, ca urmare a spaţiului generos de aproximativ 100.000 de m2 al sitului unde este amplasată fabrica.
„În contextul discuţiilor permanente despre cele mai bune soluţii pentru asigurarea unui lanţ de aprovizionare sustenabil pentru medicamentele esenţiale în Europa, Stada este mândră să realizeze această investiţie majoră la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Miguel Pagan, direcotrul de tehnologie al grupului Stada.
Unitatea de producţie din Parcul Industrial Arieş din Turda este amplasată în centrul pieţelor europene unde Stada îşi desfăşoară operaţiunile şi oferă conexiuni strânse şi posibilităţi de colaborare eficientă cu laboratoarele de testare din Timişoara, precum şi cu mai multe unităţi-cheie de producţie din regiunea Balcanilor de Vest, respectiv centrul de excelenţă pentru îngrijirea sănătăţii al Stada din Třinec, Cehia.
„Colaborând îndeaproape cu autorităţile naţionale şi locale, această unitate de producţie ultra-modernă a creat aproape 400 de locuri de muncă în judeţul Cluj. Fabrica din Turda îmbunătăţeşte capacitatea noastră de a livra produse farmaceutice de calitate, nu doar în România, ci şi în întreaga Europă”, a afirmatdirectorul general al Stada România, Mihai Fugarevici.
Stada este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania, care produce medicamente inovative, generice, biosimilare şi produse pentru afecţiuni parkinsoniene, precum şi produse fără prescripţie medicală.
În 2022, grupul Stada a înregistrat o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de euro şi un profit operaţional de 875 milioane euro.
Compania germană este prezentă în aproximativ 120 de ţări, are 17 de fabrici şi peste 11.000 de angajaţi în întreaga lume.
Stada este prezentă pe piaţa din România din anul 1992, prin intermediul a doua entităţi - Stada M&D şi Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor întregului grup Stada, situat în Timişoara). În 2022, Stada România a înregistrat o cifră de afaceri de 247 milioane lei, în creştere cu 37% faţă de anul precedent.