Farmaciile universitare, înfiinţate prin ordonanţă de guvern. O primă încercare, printr-un amendament parlamentar la un proiect de lege, a fost blocată de preşedinte

Farmaciile universitare, înfiinţate prin ordonanţă de guvern. O primă încercare, printr-un amendament parlamentar la un proiect de lege, a fost blocată de preşedinte

Un proiect de ordonanţă de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii permite înfiinţarea de farmacii universitare de către universităţile de medicină şi farmacie (UMF) din România. Proiectul este motivat oficial de faptul că farmaciile universitare sunt unităţi complementare necesare în procesul de învăţământ, "ţinându-se cont şi de activitatea de cercetare ştiinţifică" în domeniul farmaceutic. Înfiinţarea farmaciilor universitare a fost încercată în 2022, printr-un amendament introdus în Parlament la un proiect de lege care se referea la colectarea deşeurilor de medicamente, însă proiectul a fost trimis spre reexaminare de către preşedinte pe motiv că "legea, în forma transmisă la promulgare, s-a îndepărtat în mod vădit de la scopul urmărit de iniţiatorii săi". 

Proiectul de ordonanţă introduce o nouă literă la un articol din Legea farmaciei nr. 266/2008, care introduce "farmacia universitară" pe lista tipurilor de unităţi farmaceutice permise, alături de farmacia comunitară, farmacia cu circuit închis şi drogherie.

"Instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate care au în structura lor facultăţi de farmacie, pot înfiinţa farmacii universitare în condiţiile prezentei legi", prevede proiectul de act normativ.

Potrivit propunerii, în farmacia universitară se pot desfăşura activităţi de asistenţă farmaceutică pentru populaţie, activităţi de învăţământ farmaceutic, precum şi activităţi de cercetare ştiinţifică farmaceutică şi educaţie farmaceutică continuă.

Farmacia universitară este condusă de un farmacist-şef care trebuie să fie cadru universitar cu gradul didactic cel mai înalt, iar în cadrul farmaciei universitare trebuie încadrate cel puţin două cadre didactice universitare în domeniul farmaceutic, prin integrare clinică.

"Instituţia de învăţământ superior de drept public acreditată care are în structură o facultate de farmacie poate înfiinţa o singură farmacie universitară", menţionează proiectul.

Farmacia universitară va funcţiona pe baza unei autorizaţii de funcţionare emise de Ministerul Sănătăţii, care nu poate fi înstrăinată.

Existenţa farmaciilor universitare este prevăzută deja în legislaţia existentă, mai exact în Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

"Instituţiile de învăţământ superior pot înfiinţa, singure sau prin asociere, după caz, societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, unităţi de învăţământ preuniversitar, consorţii pentru învăţământ dual, spitale universitare, farmacii universitare, unităţi medicale ambulatorii, inclusiv stomatologice, şi cabinete de specialitate, inclusiv stomatologice, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale", prevede legea menţionată.

PRIM PROIECT RESPINS

O primă încercare de înfiinţare a farmaciilor universitare a fost realizată în 2022, când un amendament introdus în comisiile parlamentare la un proiect de lege (PL-x nr. 495/2021) care se referea la cu totul altceva (colectarea deşeurilor de medicamente) conţinea prevederi chiar mai generoase pentru farmaciile universitare.

"Farmaciile universitare se înfiinţează de universităţile de medicină şi farmacie acreditate. Numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, fiind de o farmacie până la 500 de studenţi şi de maxim două la facultăţile cu peste 500 de studenţi. Având în vedere activitatea didactică desfăşurată în farmaciile universitare, acestora nu li se aplică, în vederea autorizării de funcţionare", prevedea manedamentul.

Însă proiectul a fost trimis spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, pe motiv că "s-a îndepărtat în mod vădit de la scopul urmărit de iniţiatorii săi".

După reexaminare, Parlamentul a eliminat prevederile referitoare la farmaciile universitare, forma aprobată în final şi promulgată de preşedinte referindu-se doar la colectarea deşeurilor de medicamente, activitate transferată de la farmacii (aşa cum propuneau iniţiatorii) la spitale şi finanţată din bani publici (în loc de companiile farmaceutice).

viewscnt