Federația „Solidaritatea Sanitară” suspendă protestele

Federația „Solidaritatea Sanitară” suspendă protestele
iulie 14 12:14 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Solidaritatea Sanitară”, una din cele două mari federații sindicale din sistemul public de Sănătate, a declanșat serie de acțiuni de protest, inclusiv un miting național al lucrătorilor pe care îi reprezintă. În urma discuțiilor cu Guvernul, reprezentanții federației sindicale au primit promisiuni că principalele revendicări vor fi soluționate. Ca urmare a acestor promisiuni, federația a anunțat vineri că suspendă conflictul colectiv de muncă, avertizând că acordă Guvernului termene stricte pentru onorarea obligațiilor asumate.

“Având în vedere angajamentele asumate de Primul-ministru, Marcel Ciolacu, în numele Guvernul României, la negocierea din data de 12 iulie 2023 desfășurată cu reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”, Consiliul de Coordonare al federației, întrunit joi, 13 iulie 2023, în ședință extraordinară, a decis suspendarea conflictului colectiv de muncă”, a anunțat federația sindicală, într-un comunicat.

Suspendarea conflictului colectiv de muncă implică și suspendarea programului anunțat privind declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale, dar și a celor două forme complementare de protest – demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare și protestul angajaților care asigură continuitatea serviciilor medicale.

Totuși, conflictul colectiv de muncă va fi redeschis în situațiile în care Guvernul nu-și îndeplinește obligațiile asumate, între care finalizarea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere Sănătate, cu includerea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară”, încheierea și înregistrarea acestuia în termen de două săptămâni.

Alte obligații asumate de Guvern este modificarea și completarea OUG nr. 63/2023, până la sfârșitul lunii iulie 2023, și finalizarea proiectului legii salarizării, partea privitoare la Sănătate, incluzând ierarhia, principiile și regulile existente în forma inițială a proiectului negociat cu Ministerul Sănătății, până la sfârșitul lunii august 2023.

Guvernul trebuie, de asemenea, să stabilească termene clare de aplicarea a noii legi a salarizării pentru angajații din Sănătate până la sfârșitul luni septembrie.

Potrivit federației sindicale, suspendarea conflictului colectiv de muncă este condiționată de continuarea negocierilor pentru finalizarea punctelor  menționate și la termenele stabilite.

“Suspendarea conflictului colectiv de muncă nu este o „demobilizare”, ci doar o retragere temporară în „cazarmă”, acțiunile putând fi reluate rapid și cu mai mare amploare în caz de nevoie”, mai arată Solidaritatea Sanitară.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu