Femeile din radiologie câștigă cu aproape 1 milion de dolari mai puțin decât bărbații

decembrie 31 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Diferențele dintre sexe se văd și în salariile medicilor radiologi. Pe parcursul unei cariere de 40 de ani s-a observat că femeile de profesie medic radiolog câștigă cu aproape 1 milion de dolari mai puțin decât bărbații care au aceeași profesie. Concluzia este ca urmare a unei analize a veniturilor a peste 80.000 de medici cu normă întreagă din SUA.

Această diferență de salarizare se află în topul celor mai mari cinci specialități medicale. Pe parcursul unei cariere de 40 de ani, diferența dintre salariile bărbaților și ale femeilor în radiologie este depășită doar de anestezie (aproape 1,1 milioane USD), obstetrică-ginecologie (aproape 1,1 milioane USD) și ortopedie (1,5 milioane USD).

„Amploarea acestor diferențe sugerează că politicile care abordează cauzele care stau la baza diferențelor de gen în ceea ce privește veniturile medicului pot avea impact economic mare pe parcursul unei cariere”, a spus Christopher M. Whaley, cercetător în domeniul sănătății la RAND Corporation din Santa Monica, California.

Echipa de cercetare a descoperit că femeile de profesie medic în ansamblu vor lua acasă cu aproape 2 milioane de dolari mai puțin decât bărbații pe parcursul carierei lor, o diferență de aproape 25%. Acest lucru a fost valabil după ajustarea unor factori precum orele lucrate, veniturile, tipul de practică, specialitatea și alți factori.

Autorii acestui studiu au indicat politicile, cum ar fi transparența salariului, concediul de familie plătit și o acoperire mai largă de îngrijire a copiilor, ca soluții potențiale pentru a elimina această disparitate, care începe devreme în timpul practicii medicale.

Radiologii practicanți au reprezentat aproximativ 4,4% din răspunsurile colectate în perioada 2014-2019, ceea ce reflectă cu exactitate ponderea acestei specialități în SUA.

În 2020, potrivit raportului Medscape Physician Compensation Report 2020, medicii radiologi se numărau printre cei mai bine plătiți medici din Statele Unite, alături de specialiștii în ortopedie, chirurgie plastică, ORL, cardiologie, la polul opus cu veniturile cele mai scăzute fiind specialiștii în pediatrie, sănătate publică și medicină de familie.

Un medic radiolog a câștigat în jur de 427.000 dolari/an sau 35.500 dolari/lunar, echivalent cu 156.000 lei/lunar. Sondajele anterioare au condus la concluzii similare, Medscape raportând că femeile medic câștigă cu 33% mai puțin decât bărbații.

O femeie medic a încasat venituri de 283.000 de dolari în acest an, comparativ cu un bărbat de profesie medic ale cărui venituri au fost de 376.000 de dolari, arată sondajul publicat în această lună. Diferența de salarii între medicii de sex masculin versus medicii de sex feminin este de 35% în general. Anul trecut diferența a fost de 31%.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu