Un cuplu din cinci se luptă cu infertilitatea în România. Primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate, dat publicităţii în 2018 de către Asociaţia pentru Reproducere Umană din România (ARUR), scotea la iveală că 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile. Procentul ajunge însă la 50% în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate şi directorul executiv al ARUR, le atrage atenţia româncelor care îşi doresc un copil, să nu aştepte să împlinească 40 de ani pentru a ajunge la specialistul în infertilitate, deoarece uneori este prea târziu.
Din păcate, 56% dintre femeile care suferă de această problemă nu se adresează medicului.
,,Atunci când vorbim despre infertilitate, timpul nu este de partea celor care îşi doresc copii. Atât la numărul cuplurilor, cât şi la numărul femeilor care suferă de această boală, România se încadrează la nivel mondial, adică la un cuplu din 5, în condiţiile în care cauzele de infertilitate sunt determinate aproape în mod egal de femei şi de bărbaţi”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie la clinica Genesys Athens din Bucureşti.
Potrivit studiului de analiză a problemelor de infertilitate făcut de ARUR, prima cauză de infertilitate feminină în România identificată de medici este cea legată de trompele uterine (23%).
,,Nu este o situaţie particulară pentru România, patologia tubară este una dintre principalele probleme de infertilitate şi la nivel european, însă nu ştiu dacă într-un procent asemănător cu cel care a reieşit din studiu în România. Din păcate, pentru că necesită investigaţii mai amănunţite, patologia trompelor uterine influenţează mult fertilitatea unei femei şi pentru că este diagnosticată destul de târziu”, a subliniat medicul.
Pe locul secund la capitolul cauze ale infertilităţii feminine în România se situează problemele la nivelul uterului (22%), urmate de endometrioză (17%) pe locul trei şi apoi rezerva ovariană redusă (15%). Chlamydia poate fi şi ea o cauză majoră a infertilităţii, în situaţia în care această infecţie cu transmitere sexuală nu este depistată la timp şi, în consecinţă, netratată.
,,Inflamaţia cauzată de Chlamydia poate să provoace infertilitate, însă, pe de altă parte, acest lucru ar putea fi destul de uşor prevenit prin vizita anuală la medicul specialist ginecolog. Chlamydia se află pe lista analizelor care se recoltează anual la această vizită”, a spus dr. Vythoulkas.
Ultimele inovaţii în tratamentul infertilităţii femeii
Sunt studiate în permanenţă cauzele infertilităţii şi totodată posibilităţile de tratament ale acesteia. Injectarea de celule stem sau factori de creştere în ovar pentu a stimula ovocitele dormante sunt doar câteva din tratamentele împotriva infertilităţii, aflate încă în fază experimentală.
,,Cele mai importante inovaţii se fac la nivelul laboratoarelor, pentru că acestea să poată imită cât mai fidel uterul unei mame şi astfel, a obţine o rată bună de fertilizare a embrionilor. Procedura PRP este şi ea încă studiată în încercarea de a o îmbunătăţi, pentru a aduce rezultate mai performanţe”, a spus medicul.
FIV: Ministerul Sănătăţii nu asigură integral suma necesară pentru o procedură
În ceea ce priveşte fertilizarea în vitro, se face de câţiva ani şi în România, dar de zece ori ori mai puţin decât în vest.
,,Nu ştiu dacă sunt studii care să spună că sunt de 10 ori mai puţine fertilizări că în Vest, însă în mod clar este vorba despre mai puţine proceduri care se fac aici. Înainte de orice, este vorba despre ceea ce numim educaţie medicală: este important că un cuplu care nu poate să obţină o sarcină pe cale naturală să meargă la specialistul în infertilitate. El este cel care îi poate ajuta, nu medicul curant, medicul ginecolog. Apoi, atunci când vorbim despre fertilizare, vorbim şi despre nişte costuri destul de mari din care statul nu acoperă mult, spre deosebire de ce se întâmplă în Vest, unde cuplurile sunt ajutate financiar mai mult”, a afirmat dr. Vythoulkas.
În anul 2018, prin subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii au fost finanţate 685 de proceduri, iar în 2019 în jur de 1.000. La începutul acestui an, Victor Costache a anunţat că va reorganiza subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, în sensul că va deconta mai multe proceduri şi că Ministerul Sănătăţii ar asigura integral suma necesară pentru o procedură FIV.
,,Declinul demografic al ţării este major, este îngrijorător. Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie", a precizat în luna ianuarie, ministrul Victor Costache.
În momentul de faţă, statul asigură decontarea unei părţi din costurile acestei proceduri, mai exact 10.000 de lei. Femeile din România se confruntă cu mai multe probleme de sănătate, infertilitatea fiind doar una dintre ele. Cancerul de sân reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, rata de mortalitate fiind cea mai mare din Europa. Menopauza precoce este un alt fenomen din ce în ce mai des întâlnit, 1% dintre femei intră la menopauză înainte de 40 de ani şi aproximnativ 7% sub 45 de ani. La fel şi pubertatea precoce este destul de frecventă, toate acestea fiind motive în plus să fie mai atente la sănătate.
,,Femeile din România ar fi mai bine dacă ar ţine mai mult cont de controalele de screening. Cu alte cuvinte, nu mergem la medic doar atunci când ne doare ceva, mergem şi că să prevenim, să nu ajungem să ne doară ceva. Mesajul meu este să nu uite de controlul anual, extrem de important pentru sănătatea lor”, a transmis dr. Andreas Vythoulkas.
360medical.ro a pregătit mai multe materiale despre sănătatea femeii, aşadar puteţi citi şi:
Menopauza precoce: Terapia cu estrogeni ajută la menţinerea arterelor curate