Fondul american de investiții Advent a finalizat preluarea Zentiva, devenind proprietar al fabricii de medicamente din România

Fondul american de investiții Advent a finalizat preluarea Zentiva, devenind proprietar al fabricii de medicamente din România
octombrie 01 12:51 2018 Timp citire articol: 2 minut(e)

Fondul american de investiții Advent International a finalizat, în 30 septembrie, procesul de preluare a companiei Zentiva, specializată în producția de medicamente generice, de la grupul farmaceutic francez Sanofi, au anunțat luni companiile implicate în tranzacție.

Tranzacția a fost finalizată înainte de termen pentru 1,9 miliarde euro.

Sanofi a anunţat în primăvara acestui an că a intrat în negocieri exclusive cu Advent International pentru vânzarea Zentiva. Oferta Advent a fost una fermă, irevocabilă şi finanţată în totalitate, iar cele două companii au ajuns la un acord în luna iulie.

Zentiva activează pe 50 de pieţe şi are o prezenţă puternică în Europa de Est, în special în Cehia, Slovacia şi România.

Tranzacția marchează revenirea pe piața românească a Advent International, unde a mai deținut producătorii de medicamente Labormed și Terapia și rețeaua de servicii de sănătate Regina Maria.

Fondul american a ieșit de pe piața românească la sfârșitul anului 2015, după ce a vândut participația de 80% la rețeaua Regina Maria către fondul de investiții Mid Europa Partners.

Divizia din România a Zentiva a înregistrat în prima jumătate a acestui an un profit net de 35,95 milioane lei (7,7 milioane euro), în scădere cu 19% față de rezultatul din aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii ușoare a cifrei de afaceri până la 222,1 milioane lei.

Zentiva ocupă locul 4 în Europa de Est, având o poziţie de lider în Cehia, Slovacia şi România, în vreme ce în Europa de Vest ocupă locul 6.

Zentiva a cumpărat, în 2005, pachetul majoritar de acţiuni al producătorului român de medicamente Sicomed, căruia i-a schimbat denumirea în Zentiva SA. Compania are în prezent circa 500 de angajați.

Grupul Zentiva a cumpărat în primul semestru din acest an 11,6% din acțiunile Zentiva SA de la acționarii minoritari.

Compania Zentiva SA este listată la Bursa de Valori București (BVB) și are o valoare de piață de 1,38 miliarde lei (296 milioane euro), calculată la ultima cotație de închidere a ședinței bursiere.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu