Franţa a deschis 232 de centre de vaccinare pentru a face faţă unei eventuale epidemii de mpox, a declarat marţi premierul demisionar Gabriel Attal, promiţând în acelaşi timp 100.000 de doze de vaccinuri celor mai afectate ţări.
Până în prezent, nicio contaminare cu clada 1, mai mortală şi mai contagioasă decât clada 2, nu a fost încă înregistrată în Franţa, potrivit guvernului din această ţară.
În Europa, Suedia a anunţat că a înregistrat un caz de infectare cu subtipul cladei 1b, care a apărut recent în Africa, iar Franţa se aşteaptă să apară în curând cazuri pe teritoriul său
„232 de centre de vaccinare sunt deja deschise în toată ţara. Şi multe altele vor fi disponibile'', a declarat premierul demisionar Gabriel Attal.
„Aşa cum a solicitat preşedintele Republicii, Franţa va dona 100.000 de doze de vaccin", a mai indicat el.
„Aceste doze vor fi distribuite prin intermediul Uniunii Europene în regiunile în care virusul circulă puternic". Aceste donaţii vor „spori efortul european actual cu aproape 50%", informează Agerpres.
Luni, în urma unei reuniuni cu Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC), Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), Comitetul pentru securitate sanitară al Comisiei Europene a concluzionat că nu este necesar să se impună controale la frontieră pentru a evita riscul de mpox sau să se iniţieze vaccinarea împotriva virusului la nivelul blocului comunitar.
OMS a declarat, pe 14 august, epidemia de Mpox „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecţie virală în Republica Democratică Congo, care s-a răspândit în ţările vecine.
La rândul său, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a ridicat vineri nivelul de alertă de risc pentru mpox, după raportarea unui caz în Suedia, semn că virusul a ajuns deja din Africa pe continentul European, şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate.
Autoritatea sanitară europeană se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă pe continent cu mpox.
Agenţia a declarat că, în prezent, vede un risc „moderat” de mpox, faţă de „scăzut” anterior, pentru populaţie în general şi pentru călători.
Aceasta a adăugat că probabilitatea transmiterii susţinute în Europa rămâne foarte scăzută, cu condiţia ca persoanele bolnave care sosesc din afara continentului să fie diagnosticate rapid şi să fie implementate măsuri de control.
Autorităţile sanitare trebuie să fie în alertă şi flexibile în cazul în care apar clade noi, mai transmisibile sau care îşi schimbă calea de transmitere, dar nu există recomandări ca oamenii să poarte măşti, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tarik Jasarevic.
Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Infecţia declanşează simptome uşoare, similare gripei, dar şi apariţia unor leziuni cutanate purulente, şi în cazurile mai grave poate fi mortală.
Mai puteţi citi şi:
Oficial OMS: Mpox nu este noul Covid
CDC din Europa ridică nivelul de alertă privind riscul de mpox. Primul caz semnalat în Europa