Franța și Marea Britanie nu cred că pot opri epidemia de coronavirus și încearcă doar să o încetinească până la atingerea imunității de grup

Franța și Marea Britanie nu cred că pot opri epidemia de coronavirus și încearcă doar să o încetinească până la atingerea imunității de grup
martie 14 12:01 2020 Timp citire articol: 5 minut(e)

Strategia unor state importante din Europa precum Franța și Marea Britanie, presupune încetinirea progresiei epidemiei de coronavirus până la atingerea imunității de grup – atunci când o proporție mare a populației a fost infectată și a dobândit imunitate, arată mai multe analize publicate în presa occidentală, consultate de 360medical.ro.

REGATUL UNIT: IMUNIZARE PRIN ÎMBOLNĂVIRE

În Marea Britanie, guvernul condus de Boris Johnson are strategia încetinirii răspândirii epidemiei de coronavirus, nu stoparea acesteia, cu obiectivul atingerii imunităţii comunităţii, arată o analiză publicată de agenţia Bloomberg, numită “Strategia anti-virus a lui Boris Johnson prevede ca lumea să ia boala”.

“Guvernul Boris Johnson nu a spus direct acest lucru, dar planul de contracarare a coronavirusului este clar: încetinirea răspândirii epidemiei, nu stoparea acesteia. Cei mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi, mulţi se vor simţi rău, dar aproape toţi îşi vor reveni”, menționează Bloomberg

Obiectivul este imunitatea comunităţii – punctul în care o proporţie mare a populaţiei a luat boala şi s-a imunizat, însă imunitatea nu li se va transmite celor care nu au avut boala. Scopul este să se întâmple aceste lucruri în lunile de vară, înainte de instalarea iernii următoare.

“Nu se poate opri în totalitate această epidemie, astfel că nu trebuie să încerci să o stopezi în totalitate. Ar fi oprită doar până când va apărea din nou, la sfârşitul anului, iar Serviciul britanic pentru Sănătate (NHS) este mai vulnerabil iarna şi apar alte probleme”, a afirmat Patrick Vallance, consilier al guvernului britanic pe tema ştiinţifice.

Oficialul a revenit vineri cu o declarație controversată: el a estimat că 40 de milioane de oameni din Marea Britanie, adică aproape două treimi din populația totală a regatului, ar trebui să se infecteze cu coronavirusul pentru a crea imunitate.

„Comunităţile vor deveni imune, iar aceasta va fi o parte importantă în controlul bolii pe termen lung”, a declarat Vallance, cita tde Financial Times.

Afirmaţiile au fost făcute după ce premierul Boris Johnson a decis să nu urmeze măsurile adoptate de alte ţări europene şi să închidă şcolile sau să interzică evenimentele cu mulţi oameni.

În Marea Britanie au fost raportate până acum 798 de persoane infectate cu coronavirus și 11 decese.

Totuși, spre deosebire de alte state de pe continent, Marea Britanie nu aluat măsuri drastice precum închiderea frontierelor, interzicerea adunărilor publice sau închiderea școlilor.

Decizia – considerată un pariu riscant de către mulți analiști – are în vedere atât evitarea panicii, cât mai ales menținerea activității economice la un nivel corespunzător.

FRANȚA: APLANAREA CURBEI EPIDEMICE

În Franța, strategia este una similară, arată un articol publicat în Le Figaro, care analizează deciziile luate de președintele Emmanuel Macron.

“Citind printre rânduri declarația solemnă a președintelui de joi seară ne putem face o idee despre alegerea strategică decisă în culise. Declarând că epidemia de coronavirus este cea mai gravă criză sanitară prin care trece Franța în ultimul secol, Emmanuel Macron a făcut în mod evident o proiecție în viitor”, menționează articolul cu titlul “Franța mizează pe imunitatea de grup pentru a opri coronavirusul”.

Autorul consideră că Franța – care a ajuns până acum la 3.661 de cazuri de infectare și 79 de decese din cauza Covid-19 – va încerca să atenueze curba îmbolnăvirilor pentru ca serviciile medicale de urgență să poată face față situației.

“Nu situația actuală este dramatică, ci situația care ne așteaptă: milioane de persoane infectate, sute de mii de cazuri grave și zeci de mii de decese potențiale”, arată Le Figaro.

Potrivit publicației franceze, guvernul de la Paris a luat decizia de a lăsa epidemia să-și urmeze cursul și de a nu încerca măsuri brutale pentru a o opri.

“Acest lucru nu înseamnă că nu se va face nimic: autoritățile publice fac acum toate eforturile necesare pentru a încetini propagarea virusului, pentru a evita blocarea serviciilor de urgență. Este vorba de aplanarea curbei epidemice, prin limitarea contactelor”, mai arată publicația.

AL DOILEA VAL

Strategia a fost. de altfel, elaborată ca urmare a sfaturilor furnizate de experții francezi, care se așteaptă la un al doilea val al epidemiei de coronavirus, care va afecta și tinerii, spre deosebire de situația actuală, în care persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile.

“Toți specialiștii ne-au spus că, în ciuda eforturilor nastre pentru a-l opri, virusul continuă să se extindă. Știam acest lucru și ne temeam de această evoluție. Boala va lovi în primul rând persoanele cele mai vulnerabile. Apoi, un posibil al doilea val i-ar putea lovi puțin mai târziu pe cei mai tineri, mai puțin expuși bolii”, a declarat joi seară președintele Franței, Emmanuel Macron, într-un discurs televizat în fața națiunii.

Președintele i-a avertizat pe francezi că epidemia se află abia la început, în condițiile în care accelerează și se intensifică peste tot în Europa.

CIRCULAȚIE CICLICĂ

Recent, președintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat că circulația coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea fi ciclică, înregistrând un vârf în perioada aprilie-mai, o scădere în vară și apoi o revenire la iarnă.

În rândul epidemiologilor americani s-a creat, de altfel, un consens că cea mai probabilă evoluție a acestei epidemii este transformarea într-o boală sezonieră – al cincilea coronavirus “endemic”.

În cazul celor 4 coronavirusuri tradiționale, oamenii infectați nu dezvoltă imuunitate pe termen lung după vindecare.

Din această cauză, epidemiologii din SUA se așteaptă la o evoluție similară în cazul în care severitatea Covid-19 se menține la nivelul actual: sezonul de răceală și gripă ar putea deveni în următorii ani “sezonul de răceală, gripă și Covid-19”.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu