Fumătorii au riscuri mai mari de a se îmbolnăvi de demenţă, însă renunţarea la fumat poate reduce semnificativ pericolul, arată un studiu realizat în Coreea de Sud, citat de Reuters.
Astfel, persoanele care s-au lăsat de fumat de mult timp au riscuri mai mici cu 14% decât fumătorii de a se îmbolnăvi de demenţă, iar cei care nu au fumat niciodată înregistrează riscuri cu 19% mai mici, potrivit studiului publicat luna aceasta în Annals of Clinical and Translational Neurology.
"Se ştie de mult timp că fumatul are mii de efecte negative asupra sănătăţii, inclusiv riscul de a provoca cancer sau boli cardiovasculare. Totuşi, impactul fumatului asupra creierului este destul de puţin cunoscut", a declarat şeful echipei care a realizat studiul, doctorul Daein Choi de la Colegiul Universitar Naţional de Medicină din Seul.
Cercetătorii au analizat date privind 46.000 de bărbaţi cu vârsta peste 60 de ani din baza de date naţională a pacienţilor din Coreea de Sud.
Pacienţii analizaţi au fost împărţiţi în mai multe categorii: fumători, persoane care s-au lăsat de fumat de puţin timp (de cel mult 4 ani), persoane care au renunţat la fumat de mult timp (peste 4 ani) şi persoane care nu au fumat niciodată.
Studiul a analizat persoanele respective timp de 11 ani, din 2002 până în 2013, perioadă în care 1.644 de bărbaţi din grupul studiat au fost diagnosticaţi cu demenţă.
În comparaţie cu fumătorii, persoanele care s-au lăsat de mult de fumat şi cele care nu au fumat niciodată au înregistrat un risc mai scăzut de a dezvolta demenţă în general sau demenţă vasculară, caracterizată prin reducerea cronică a fluxului de sânge la nivelul creierului.
De asemenea, persoanele care nu au fumat niciodată au şi riscuri mai mici de a se îmbolnăvi de Alzheimer.
"Un lucru interesant este că riscul de demenţă asociat cu fumatul este reversibil prin renunţarea la fumat. Îi încurajăm pe fumători să renunţe la fumat pentru a reduce riscul de a dezvolta demenţă", a punctat Choi.
Totuşi, studiul nu a reuşit să observe impactul integral al fumatului asupra persoanele care se îmbolnăvesc de demenţă, o boală care se agravează treptat.
Noul studiu contrazice unele studii realizate în anii 1980 şi 1990, care susţineau că fumatul ar reduce riscul de îmbolnăvire de Alzheimer. Studiile menţionate au fost finanţate, în mare parte, de producătorii de ţigări.