România se află undeva la coada clasamentului în Europa când vine vorba de decesele prevenibile, deşi bolile transmisibile, infecţioase, ce pot fi prevenite prin vaccinare sunt o prioritate pentru Comisia Europeană. ,,Deşi toată lumea e de acord că prevenţia prin vaccinare ar trebui să fie o prioritate, iată că ea rămâne o Cenuşăreasă din punct de vedere al alocărilor bugetare”, a declarat Gabriel Dina, director Corporate Affairs în cadrul Pfizer România, prezent la manifestarea online ,,Vaccines 360”, organizată de redacţia 360medical.ro.
Dezbaterea, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, a pus pe tapet mai multe subiecte legate de vaccinuri şi vaccinare în România şi de accesul românilor la vaccinuri.
Referitor la pandemia de COVID-19, la nivelul Europei programele de vaccinare din 33 de ţări au salvat peste 450.000 de decese, conform estimărilor Biroului Regional pentru Europa în noiembrie 2021.
,,Plecând de la un estimat iniţial de mai puţin de un miliard de doze în baza cererii din 2020, acesta a crescut rapid cu mult peste două miliarde, producând în anul 2021 trei miliarde de doze din care peste 2,9 miliarde de doze au fost deja distribuite până astăzi (nota redacţiei: 17 februarie 2022) către 170 de ţări. Anul acesta vom creşte din nou producţia şi vom realiza patru miliarde de doze de vaccin şi vom continua să ne susţinem angajamentul. Suntem la jumătate de drum, am promis două miliarde de doze pentru anii 2021 şi 2022 pentru ţările cu situaţie economică scăzută sau cu situaţie economică medie, după clasificarea Băncii Mondiale. Până acum l-am îndeplinit, peste un miliard de doze au fost deja livrate către aceste ţări (99 de ţări) în care trăieşte 75% din populaţia lumii”, a precizat Gabriel Dina, Director Corporate Affairs Pfizer România.
Dacă în privinţa pandemiei de COVID-19 se speră ca în cel de-al treilea an pandemic să asistăm la o ameliorare a situaţiei pandemice, experţii în Sănătate atrag atenţia asupra re-emergenţei unor infecţii printre care cele date de virusurile gripale şi infecţiile pneumococice, care deja le dau de gândit deja multora din ţările din cadrul Uniunii Europene.
,,O să vă dau exemplu Spania şi Olanda, care de curând au venit cu măsuri suplimentare de asigurare a acoperirii vaccinale pe bolile pneumococice pentru prevenirea bolilor pneumococice suplimentare, uitându-se în special la grupele de risc şi de vârstă, pentru că riscurile sunt foarte, foarte mari. Dacă ne uităm în pandemie, riscul la populaţia peste 85 de ani este de 340 de ori mai mare decât este la o persoană de 20 de ani. La peste 75 de ani este de peste 140 de ori mai mare, iar la peste 65 de ani este de 65 de ori mai mare.
Ori vedem că grupurile cele mai la risc nu înregistrează rate de vaccinare foarte mari, în România sunt mult sub nivelul Uniunii Europene. Şi spun lucrul acesta din perspectiva unui principiu care este foarte important acum în politicile de sănătate şi la care aderăm şi noi ca şi companii inovative farmaceutice”, a adăugat reprezentantul Pfizer România la manifestarea Vaccines 360.