Gripa aviară se răspândeşte şi la alte animale în afară de vaci. Experţii se tem că virusul ar putea declanşa o viitoare pandemie

Gripa aviară se răspândeşte şi la alte animale în afară de vaci. Experţii se tem că virusul ar putea declanşa o viitoare pandemie

Un studiu confirmă răspândirea gripei aviare de la mamifer la mamifer. Noile dovezi arată că gripa aviară H5N1 a trecut de la vaci la pisici şi la ratoni.

Recentul studiu, publicat joi în revista Nature, oferă noi dovezi că răspândirea gripei aviare de la păsări la bovinele de lapte în mai multe state americane a dus acum la transmiterea de la mamifer la mamifer - între vaci şi de la vaci la pisici şi la populaţia locală de ratoni.

Recent, cercetătorii au documentat mutaţiile virusului gripei aviare într-un mod care îi permite să se răspândească la vaci.

În cadrul unei evoluţii surprinzătoare care a provocat valuri în comunitatea ştiinţifică, un nou studiu furnizează dovezi conform cărora gripa aviară se răspândeşte acum şi printre alte mamifere.

Gripa aviară H5N1, o tulpină extrem de patogenă a ţinut prima pagină a ziarelor pentru impactul său devastator asupra populaţiilor de păsări.

Acum, se pare că virusul şi-a găsit o nouă gazdă în vacile de lapte, la ratoni şi chiar la pisici, potrivit noului studiu, trecând de la o specie la alta într-un ritm alarmant care-i îngrijorează pe oamenii de ştiinţă.

De ani de zile, oamenii de ştiinţă ştiu că gripa aviară poate trece ocazional de la păsări la oameni.

Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă în prezent este diferit şi posibil mai îngrijorător, spun experţii.

Virusul a ajuns în turmele de vaci de lapte din mai multe state americane, iar acum noi dovezi arată că se deplasează de la vaci la pisicile din zonă şi la populaţia de ratoni.

„Aceasta este una dintre primele ocazii în care vedem dovezi ale transmiterii eficiente şi susţinute de la mamifer la mamifer a virusului H5N1 al gripei aviare înalt patogene”, afirmă Diego Diel, expert în virusologie de la Colegiul de medicină veterinară al Universităţii Cornell, într-un comunicat.

În termeni mai simpli, virusul gripei aviare se transmite acum uşor şi constant între mamifere.

Acest lucru este foarte important, deoarece virusurile se pot schimba rapid atunci când încep să infecteze noi tipuri de animale.

Fiecare trecere la o nouă specie este periculoasă - există întotdeauna o şansă ca virusul să se răspândească mai bine sau să provoace boli mai grave.

Acum, înainte de a intra în panică, este important de reţinut că cercetătorii nu au descoperit nicio modificare a virusului care l-ar face mai susceptibil de a infecta oamenii sau de a se răspândi între oameni. Cu toate acestea, faptul că acum se deplasează între mamifere provoacă cu siguranţă îngrijorare în comunitatea ştiinţifică.

Până în prezent, au fost raportate 13 cazuri la om în Statele Unite începând cu aprilie 2022. Din fericire, aceste cazuri au fost uşoare.

Cazurile au fost legate de fermele de bovine şi de cele de păsări.

Epidemia de gripă aviară a infectat păsări de curte în aproape toate statele americane de la începutul anului 2022. Din martie, virusul a circulat printre bovinele de lapte şi a infectat peste 170 de efective din 13 state, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

Deşi virusul poate infecta oamenii, momentan nu o face foarte eficient.

„Îngrijorarea este că ar putea apărea potenţiale mutaţii care ar putea duce la adaptarea la mamifere, la răspândirea la om şi la o potenţială transmitere eficientă la om în viitor”, avertizează experţii.

Această situaţie evidenţiază importanţa supravegherii atente a virusului pe măsură ce acesta se răspândeşte prin populaţiile de animale.

Departamentul american al Agriculturii oferă teste gratuite pentru H5N1, care sunt esenţiale pentru depistarea timpurie a focarelor.

În cazul în care o fermă este testată pozitiv, o acţiune rapidă - cum ar fi carantina şi măsurile sporite de biosecuritate - poate ajuta la stoparea răspândirii virusului.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au anunţat că riscul de gripă aviară pentru publicul larg rămâne scăzut, dar că lucrătorii agricoli expuşi la animale infectate ar trebui să utilizeze echipament individual de protecţie.

Cum s-a ajuns aici

Valul actual de infecţii cu virusul H5N1 în Statele Unite a început în ianuarie 2022. De atunci, a dus la moartea a peste 100 de milioane de păsări domestice şi a mii de păsări sălbatice.

Saltul de la păsări la bovine a fost observat pentru prima dată de oamenii de ştiinţă de la Cornell şi Texas A&M, care au detectat virusul în efectivele de vaci de lapte.

Ei spun că cel mai probabil vacile au luat virusul de la păsările sălbatice. Virusul le îmbolnăveşte în diverse moduri. Animalele mănâncă mai puţin, au probleme digestive, se chinuie să respire şi produc mai puţin lapte, care arată anormal.

O constatare deosebit de îngrijorătoare este că virusul pare să aibă o predilecţie pentru infectarea glandelor mamare ale vacilor, ceea ce duce la niveluri ridicate de virus în lapte.

Specialiştii spun însă că pasteurizarea ucide virusul, păstrând siguranţa aprovizionării cu lapte de consum.

Până acum, oamenii de ştiinşă au folosit metode de înaltă tehnologie pentru a urmări modul de răspândire a virusului.

Ei au analizat compoziţia genetică a probelor de virus şi au folosit modele computerizate şi clasice pentru a reconstitui firul epidemiei. Ei au descoperit că vacile infectate din Texas au răspândit virusul la vacile sănătoase atunci când acestea au fost mutate într-o fermă din Ohio.

Secvenţierea a arătat, de asemenea, că virusul a fost transmis pisicilor, unui raton şi păsărilor sălbatice care au fost găsite moarte în fermele afectate. Cel mai probabil, pisicile şi ratonul s-au îmbolnăvit după ce au băut lapte crud de la vacile infectate.

Deşi nu se ştie cum au fost infectate păsările sălbatice, cercetătorii bănuiesc că ar fi putut rezulta din contaminarea mediului sau din aerosolii ridicaţi în timpul mulsului sau al curăţării saloanelor de muls.

În urma pandemiei de coronavirus, acest studiu trage un semnal de alarmă, indicând faptul că virusurile pot urma căi neaşteptate pe măsură ce evoluează şi se răspândesc. Deşi nu există motive imediate de alarmă, oamenii de ştiinţă lucrează neobosit pentru a urmări şi înţelege aceşti patogeni, pentru a fi cu un pas înainte, asigurându-se că omenirea este pregătită pentru o potenţială viitoare pandemie.

În iunie, Comisia Europeană a anunţat că va cumpăra 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare pentru 15 state membre ale Uniunii Europene. Finlanda a început deja vaccinarea la oameni împotriva gripei aviare, în iunie, premieră mondială.

viewscnt