Grup de lucru guvernamental pentru a identifica un nou mod de calcul al preţurilor medicamentelor

Grup de lucru guvernamental pentru a identifica un nou mod de calcul al preţurilor medicamentelor

Un grup de lucru guvernamental a fost instituit pentru a identifica un nou mod de calcul al preţurilor medicamentelor, astfel încât să se evite retragerea unor medicamente generice de pe piaţă.

Anunţul a fost făcut vineri de ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la doar o zi după ce Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat că o parte din medicamentele fabricate în România riscă să dispară în curând de pe piaţă din cauza exploziei preţurilor la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice.

Patronatul solicitase o reacţie rapidă din partea autorităţilor pentru calculul preţului la medicamente, “care să reflecte variaţiile din economia reală actuală”.

Vineri, ministrul Sănătăţii a susţinut că situaţia este în atenţia autorităţilor, care încearcă să găsească o soluţie.

"Trebuie să ne gândim pe de o parte la accesul oamenilor la medicamente, în special la medicamentele generice, pentru că în România se produc medicamente generice în acest moment", a declarat prof. Rafila, citat de Agerpres.

În prezent, medicamentele generice reprezintă peste 75% din piaţa medicamentelor, în volum.

"Ne preocupă foarte serios, mai ales în condiţiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că şi producătorii de medicamente au fost afectaţi şi atunci încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine", a spus ministrul.

Una dintre soluţiile rapide promise vizează medicamentele care nu mai există deloc pe piaţă.

"De multe ori, molecula de referinţă este a unui produs care, de exemplu, a dispărut, nu se mai găseşte pe piaţă. Această situaţie o vom reglementa rapid şi moleculele care nu se mai găsesc pe piaţă, un anumit produs, evident nu mai trebuie să constituie o referinţă, pentru că o referinţă are un sens atunci când ea se găseşte pe piaţă", a menţionat prof. Rafila.

"Nu putem să facem referinţă la ceva care nu există şi care produce practic pierderi economice altor agenţi", a completat ministrul.

Potrivit datelor PRIMER, preţurile ingredientelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creşteri masive comparativ cu anul anterior: paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar preţul pentru fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110%.

viewscnt