Guvern: Impozitarea concediilor medicale ar putea fi eliminată pentru pacienții cronici și femeile însărcinate

Guvern: Impozitarea concediilor medicale ar putea fi eliminată pentru pacienții cronici și femeile însărcinate
februarie 08 12:11 2024
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

De la 1 ianuarie 2024, Guvernul a introdus un impozit de 10% pe veniturile aferente perioadei concediilor medicale, pe fondul situației bugetare grave. Noul impozit, supranumit “taxa pe boală”, a început deja să îi afecteze pe pacienții cronici, dar și femeile însărcinate cu sarcini cu risc sau părinții de copii bolnavi, care s-au trezit cu veniturile reduse atunci când au nevoie de concedii medicale. Măsura a fost criticată de organizațiile de pacienți, care au solicitat autorităților eliminarea impozitării veniturilor din perioada concediilor medicale pentru pacienții cronici. Joi, în debutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a sugerat că Executivul ar putea elimina impozitul doar pentru concediile medicale ale pacienților cronici și femeilor însărcinate.

O soluție pentru eliminarea impozitului pe concedii medicale ale categoriilor de persoane pentru care concediul medical “este obligatoriu”urmează să fie discutată cu miniștrii Sănătății și Finanțelor, potrivit premierului.

“Vreau să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, și cu domnul ministru al Finanțelor o foaie de parcurs în privința rezolvării situației concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate”, a afirmat Marcelo Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

“Descurajez – și trebuie și descurajăm – abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a adăugat premierul.

Noul impozit a fost introdus printr-o ordonanță de urgență (OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare), care se află în prezent în dezbatere în Parlament.

Luni, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a anunţat că a depus un amendament din partea grupului parlamentar PNL care ar elimina impozitarea concediilor medical.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a vehiculat varianta unei ordonanțe de urgență care să “corecteze” măsura, cel puțin în cazul concediilor medicale pentru pacienții cu cancer.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu