Persoanele fără asigurare de sănătate au de acum acces gratuit la servicii de asistenţă medicală primară oferite de medicii de familie. Măsura este prevăzută într-o ordonanţă aprobată miercuri de guvern.
Actul normativ modifică pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu au asigurare de sănătate, prin completarea legii nr. 95/2006. Proiectul de act normativ a fost prezentat de 360medical.ro în 16 august.
"Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale, persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat vor avea obligaţia să se înscrie pe lista unui medic de familie. Astfel, peste două milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară, respectiv medicii de familie, în acest fel putând beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară, toate fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale urmând a fi suportate prin transfer de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de guvern.
Astfel, actul normativ adaugă în pachetul minimal de servicii, de care beneficiază şi persoanele fără asigurare de sănătate, servicii medicale în asistenţa medicală primară acordate de medicii de familie.
“Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat vor avea obligaţia să se înscrie, începând cu data publicării actului normativ, pe lista unui medic de familie”, precizau autorii proiectului, în nota de fundamentare.
Ministerul Sănătăţii estimează că cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la medicii de familie pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară.
Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale în asistenţă medicală primară acordate persoanelor neasigurate vor fi acoperite prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Actul normativ mai prevede că, prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia, va fi stabilit conţinutul pachetului minimal de servicii, precum şi modalitatea de plată a serviciilor medicale în asistenţa medicală primară cuprinse în noul pachet.
ACTUL NORMATIV, PROPUS DE CNAS
În 16 august, secretarul de stat Adriana Pistol din Ministerul Sănătăţii preciza că noul act normativ a fost elaborat la propunerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru a se cunoaşte din timp starea de sănătate a populaţiei şi pentru a preveni cheltuieli ulterioare.
“Există persoane neasigurate care sunt înscrise la medicii de familie. Toţi cei neasiguraţi se pot înscrie la medicii de familie. Ceea ce se doreşte este să le oferim nu numai pachetul minimal de servicii, ci pachetul de bază care cuprinde un număr ceva mai mare de servicii atât asiguraţilor, cât şi neasiguraţilor. Doar puţine servicii din pachetul de bază nu vor fi acordate neasiguraţilor”, a afirmat Adriana Pistol.
“Pachetul de bază poate include, la un moment dat, servicii preventive esenţiale atât în ceea ce priveşte screeningul şi monitorizarea bolilor cronice şi este evidentă necesitatea reducerii acestor îmbolnăviri. Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate pentru a preveni cheltuieli ulterioare şi suferinţe ulterioare”, a completat secretarul de stat.