Guvernul a adăugat 7 molecule noi pe lista medicamentelor compensate din România, destinate pacienţilor cu mai multe tipuri de afecţiuni.
Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern elaborată de Ministerul Sănătăţii şi aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului.
"Cele 7 medicamente unice vizează, în principal, afecţiuni din cadrul programelor naţionale de sănătate astfel: 2 medicamente destinate bolilor oncologice (DCI Olaparibum şi DCI Apalutamidum), 1 medicament destinat bolilor endocrine şi metabolice (DCI Evolocumab), 1 medicament destinat bolilor neurologice (tratamentul sclerozei multiple – DCI Cladribinum), 1 medicament destinat tratamentului hemofiliei şi talasemiei (DCI Nonacog alpha) şi 2 medicamente destinate bolilor cardiovasculare (DCI Dabigatranum etexilatum şi DCI Edoxabanum)", a anunţat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
Actul normativ intră în vigoare începând cu data de 1 august 2021.
NOILE MOLECULE
Potrivit actului normativ, în sublista B (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă), se introduc 2 tratamente: dabigatran etexilat şi edoxaban.
Primul medicament este indicat pentru prevenţia primară a evenimentelor tromboembolice venoase (TEV) la pacienţii adulţi care au suferit o intervenţie chirurgicală electivă de înlocuire completă a articulaţiei şoldului sau genunchiului, iar al doilea pentru prevenirea accidentului vascular cerebral şi a emboliei sistemice la pacienţi adulţi cu fibrilaţie atrială non-valvulară (FANV) cu unul sau mai muţi factori de risc.
În sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%), secţiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduce un nou DCI –evolocumab (pentru reducerea nivelurilor de lipide din sânge).
În sublista C secţiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 4 noi DCI-uri: olaparib (carcinom ovarian epitelial de grad înalt), apalutamidă (cancer de prostată), cladribină (scleroză multiplă) şi nonacog alfa (tratamentul şi profilaxia hemoragiei la pacienţii cu hemofilie tip B).
Potrivit hotărârii, medicamentul evolocumab, inclus condiţionat, este substituibil cu alt medicament deja inclus condiţionat in listă (alirocumab), al cărui contract se derulează începând cu luna septembrie 2020 pana la data de 31 august 2021.
“Pentru cele 6 medicamente incluse condiţionat în proiectul de act normativ, negocierea şi încheierea contractelor cost volum s-a realizat în limita maximă a sumei 4.180.000 mii lei prevăzută în Legea nr. 15/2021 – Legea bugetului de stat pe anul 2021 până la care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost autorizată să negocieze şi să încheie contracte cost volum/cost volum rezultat”, arăta nota de fundamentare a proiectului.
Autorii actului normativ precizează că, pentru aplicarea hotărârii, trebuie elaborate protocoalele terapeutice de prescriere şi a fi efectuate modificări şi completări în PIAS ale regulilor de validare la prescrierea şi eliberarea medicamentelor.
“Este imperios necesar ca măsurile cuprinse în acest proiect să aibă aplicabilitate începând cu data de 01.08.2021”, menţiona proiectul.