Unităţile medicale publice şi private care nu raportează bolile transmisibile către direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene vor fi sancţionate cu amenzi de până la 5.000 de lei.
Măsura este prevăzută într-o hotărâre de guvern aprobată miercuri de Executiv, la propunerea Ministerului Sănătăţii. Proiectul a fost prezentat în 8 aprilie de 360medical.ro.
“Pentru bolile transmisibile prevăzute în fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, după emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat, furnizorii de servicii medicale au obligaţia să completeze fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă care se înaintează direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti (…) în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poştă”, se arată în actul normativ.
Bolile transmisibile pot fi raportate, de asemenea, în Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT), o aplicaţie electronice folosită pentru raportarea bolilor transmisibile administrată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Actul normativ actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în registrul unic de boli transmisibile, conform directivelor europene, având ca scop optimizarea şi armonizarea raportării şi o mai bună gestionare a alertelor.
În fişa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse şi infecţiile asociate îngrijirilor medicale, infecţia cu HIV/SIDA, tuberculoza şi infecţia cu SARS–CoV-2.
Hotărârea de guvern prevede sancţiuni pentru neraportarea bolilor transmisibile. Astfel, sunt considerate contravenţii necompletarea de către unităţile medicale a fişei de raportare a cazului de boală transmisibilă şi netransmiterea către DSP, precum şi nedeclararea cazurilor depistate.
Sancţiunile prevăzute în actul normativ sunt avertisment scris (la prima constatare), amendă de la 500 lei la 1.000 lei (la a doua constatare, dacă este efectuată în termen de un an de la avertismentul scris) şi amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei la a treia şi următoarele constatări.